Annons

Annons

Annons

Det ekonomiska läget

Extra miljoner ska ge mer priskonkurrens

Regeringen föreslår tio miljoner mer i anslag i år till Konkurrensverket för att biffa upp myndighetens arbete för bättre konkurrens, inte minst i livsmedelsbranschen.

Text

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) föreslår extra miljoner till Konkurrensverket för att de ska syna matjättarnas prisökningar mer.

Annons

– Vi vet ju att bristande konkurrens i en del branscher kan göra att priserna blir ännu högre, där ska vi inte vara, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) på en regeringspressträff under Moderaternas Sverigemöte i Karlstad.

Verket och Konjunkturinstitutet ska också få en miljon vardera mer för att analysera hur priserna har ökat i förhållande till kostnader och hur konkurrensen ser ut i olika branscher, framförallt inom dagligvaruhandeln.

Annons

Annons

– Det kommer att ha effekt under det här året, hävdar Svantesson om regeringens förslag.

Hon konstaterar att dagligvaruhandeln domineras av tre matjättar som tillsammans har 80–90 procent av marknaden. I tisdags hade Svantesson ett möte med dem – Ica, Axfood och Coop. Den senaste inflationsrapporten från SCB visade att livsmedelspriserna har ökat med över 20 procent det senaste året, en historisk ökning.

– Deras största förklaring var att inte deras fel utan de som finns bakom i leverantörsleden. Mitt tydliga budskap till dem var att de också ska ta ansvar, de kan sätta press på sina leverantörer.

Konkurrensverket har drygt 170 miljoner i anslag för sitt arbete i år och föreslås nu få elva miljoner mer när vårändringsbudgeten är antagen framåt sommaren. Verket begärde inför 2023 nästan 42 miljoner mer i anslag.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan