Annons

Annons

Annons

Det ekonomiska läget

Japans inflation bromsar

Japans inflation bromsar in för första gången på 13 månader. Konsumentpriserna, exklusive färska livsmedel, steg med 3,1 procent i februari jämfört med för ett år sedan.

Text

Japans inflation bromsar. Arkivbild.

Annons

Det är betydligt lägre än de 4,2 procent som landet rapporterade i januari, som i sin tur var den högsta siffran sedan september 1981, och i linje med analytikernas förväntningar.

Att inflationskurvan vänt beror till stor del på framför allt billigare el men även sänkta gaspriser sedan regeringen introducerat åtgärder. Det handlar bland annat om subventionerade elpriser på 20 procent för hushållen som presenterades i oktober och som i år trätt i kraft, som pressar ner priserna.

Annons

Annons

– Regeringens åtgärder håller locket på energi, men jag väntar mig att matpriserna kommer att fortsätta att stiga ett tag, säger ekonomen Yuichi Kodama vid Meiji Yasuda Research Institute.

Japan kan glädjas åt att tjänstesektorn går starkt, enligt Jibun Banks inköpschefsindex som steg med 0,2 punkter till 54,2, den högsta nivån sedan oktober 2013. En bidragande orsak är att kinesiska turister börjat hitta tillbaka till Japan. På tillverkningssidan steg indexet med 0,9 punkter till 48,6, där 50 är gränsen mellan tillväxt och kontraktion.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan