Annons

Annons

Annons

Ekonomi

Kurskollaps för Deutsche Bank

Bankfrossan slår till med förnyad styrka i Europa igen. Denna gång är det tyska Deutsche Bank som stod i centrum med ett kursfall på närmare fem procent på Frankfurtbörsen.

Text

Deutsche Bank, med huvudkontoret i Frankfurts finanskvarter, pressas hårt på marknaden i vågen av oro i banksektorn. Arkivbild.

Annons

Fredagens kursfall var som högst omkring 15 procent. Det var en direkt reaktion på snabbt stigande priser på den så kallade CDS-marknaden för att försäkra sig mot effekterna om Deutsche Bank skulle ställa in betalningarna.

Den plötsliga reaktionen tog fart sedan Deutsche Bank på fredagsmorgonen meddelat att banken löser in ett obligationslån fem år i förtid och betalar 100 procent av det nominella värdet till långivarna.

Annons

Annons

Deutsche Bank har nyligen avslutat en stor rekonstruktion för att få upp lönsamheten. Men turbulensen kring den schweiziska konkurrenten Credit Suisse – som räddades undan kollaps av schweiziska UBS och schweiziska myndigheter förra helgen – har skapat ett nytt tryck mot den tyska storbanken.

Europeiska bankaktier föll på bred front, bland annat tyska konkurrenten Commerzbank, ned 5,5 procent.

En annan tung förlorare var franska Société Générale, ned drygt sex procent. Även svenska bankaktier drogs med nedåt, om än inte lika mycket.

Orosvågen i banksektorn syns även tydligt på obligationsmarknaden, där investerare som vill skydda sig mot kursfallen satsar på vad som upplevs som säkrare placeringar. Detta ökar efterfrågan på statspapper markant, vilket trycker ned ränteläget.

Räntorna på tioåriga svenska statsobligationer faller 17 punkter (0,17 procentenheter) till 2,05 procent – den lägsta nivån sedan början av februari.

Samtidigt tar kronan stryk på valutamarknaden, främst mot dollarn, men även mot euron.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan