Annons

Annons

Annons

Mordet på Tove

Åtalad i Tovefallet googlade på "mörda diskret"

Enligt åklagaren hade en av de åtalade i Vetlandafallet en längre tid funderat på att skada eller döda 21-åriga Tove.

I 20-åringens telefon hittades bland annat sökningar som "mörda någon diskret".

Två unga kvinnor är åtalade, misstänkta för mordet på 21-åriga Tove i Vetlanda. Nu är rättegången i gång.

Annons

Stämningen är tryckt när rättegången om 21-åriga Toves död i Vetlanda börjar i Eksjö tingsrätt. Flera anhöriga gråter när åklagaren, i detalj, går igenom hur Toves död enligt honom gick till.

De båda åtalade unga kvinnorna, 18 respektive 20 år gamla, nekar till mord. Enligt åklagaren hade den äldre av dem dock sedan en längre tid en konfliktfylld relation till Tove och hennes tvillingsyster.

Den 20-åriga kvinnan, som tillsammans med sin 18-åriga kompis är åtalad för mord och grovt gravfridsbrott, tittar ner i bordet och pratar tyst med sin försvarare. 18-åringen vilar huvudet i händerna.

Mittemot sitter Toves familj och håller varandra i händerna.

"Stryper Tove"

21-åriga Tove försvann efter en utekväll i Vetlanda, en lördag i oktober, och hittades död drygt två veckor senare. Redan några dagar efter försvinnandet riktades dock misstankar mot två bekanta till henne.

Annons

Annons

Tidigare på lördagskvällen hade kvinnorna och Tove hamnat i en konflikt inne på utestället Nöjet i Vetlanda.

– Efter stängning väntar (de åtalade) utanför Nöjet. Jag gör gällande att de nu planerar att ge igen för det som hänt inne på Nöjet, säger åklagaren Adam Rullman.

De båda kvinnorna övertalar Tove att följa med till 20-åringens lägenhet. Där, i badrummet, uppstår plötsligt ett slagsmål. Enligt 20-åringen när Tove ska ta sig ut ur badrummet och råkar knuffa eller putta till henne med axeln.

20-åringen fäller Tove, som hamnar på rygg på badrumsgolvet, och sätter sig gränsle över henne.

– Jag påstår då att (18-åringen) tar tag i Toves händer och håller fast dem. Jag påstår sedan att (20-åringen) tar ett tag med sina händer om Toves hals och trycker till, och då stryper Tove till döds, säger Adam Rullman.

Långa köer när rättegången skulle inledas i Eksjö tingsrätt.

Gammal konflikt

Av förundersökningen framgår att det även sedan tidigare fanns en konflikt mellan Tove och 20-åringen. 20-åringen är också åtalad misstänkt för skadegörelse, efter en brand som bröt ut i fasaden till huset där bland andra Tove bodde i januari förra året.

Adam Rullman lyfter även fram ett dokument som hittats i 20-åringens dator, där 20-åringen i en låttext bland annat kallar Tove och hennes syster för "tvättäkta narcissister".

Av sökhistoriken i 20-åringens telefon framgår att hon bland annat googlat på "mörda någon diskret", "bästa hämnden på en ex-vän" samt "kan man dö av råttgift".

Annons

De båda kvinnorna har erkänt att de efter det dödliga tumultet i lägenheten har flyttat Toves kropp. Båda nekar dock till mord.

Annons

– Hon bestrider ansvar, då hon saknat uppsåt att döda Tove, säger 20-åringens försvarare Clea Sangborn.

– Hon förnekar gärningen, hon har inte varit del i någon form av våld, säger Mikael Svegfors, 18-åringens försvarare.

Mobildata bevisning

De båda kvinnorna har lämnat ungefär samma beskrivning av hur de senare under natten flyttade Toves kropp och dumpade den i ett skogsområde utanför Vetlanda. Dessförinnan har 20-åringen flyttat bort Toves cykel, som stått utanför lägenheten.

– Innan man lämnar platsen så antänder (20-åringen) Toves kropp. Påföljande dag så gör jag gällande att hon återvänder ytterligare en gång till platsen där Toves kropp placerats och antänder den på nytt, säger Adam Rullman.

Bland bevisningen i fallet finns en stor mängd data från olika mobiltelefoner och hur de använts och rört sig under natten.

Mobildata var också avgörande för att Toves kropp till slut kunde hittas.

Fakta

Fakta: Detta har hänt

Lördag 15 oktober: 21-åriga Tove är på en restaurang i centrala Vetlanda och lämnar den vid midnatt.

Söndag 16 oktober: Vid 02-tiden på natten ringer hon sin pojkvän och vid 04 kopplas hennes telefon upp mot en mobilmast norr om Vetlanda. Grannar säger sig höra smällar från en av de nu misstänkta kvinnornas lägenhet.

Måndag 17 oktober: Två kvinnor, 18 och 20 år gamla, tas in till förhör och anhålls sedan misstänkta för människorov.

Torsdag 20 oktober: Misstankarna har stärkts mot kvinnorna, som häktas på sannolika skäl misstänkta för människorov.

Fredag 21 oktober: Den regionala särskilda händelsen och den stora sökinsatsen efter Tove avslutas.

Onsdag 2 november: Polisen hittar Tove död i ett skogsområde sydost om Vetlanda. Tidigare samma dag har de misstänkta kvinnorna omhäktats.

Måndag 7 november: Brottsrubriceringen utökas till att även omfatta mord och gravfridsbrott. Senare plockas misstankarna om människorov bort.

Fredag 17 mars: Åtal väcks mot de två kvinnorna för mord och grovt gravfridsbrott.

Måndag 27 mars: Rättegången inleds. Även 29 och 30 mars, med en reservdag den 31 mars.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan