Annons

Annons

Annons

Malbas

Malbas kvalprotest hjälpte inte – bortalag får spela hemma

Till helgen gör Djurgården, Malbas, Lidingö och Åkersberga upp om två platser i basketens superetta. Som bäst rankade lag har Djurgården hemmaplansfavör och sökte arrangemanget. Men deras hemmaplan är upptagen, så därför valde man spel i Lidingös hemmahall.

– Vi överklagade. För svensk baskets skull måste kvalreglerna bli tydliga, säger Malbas klubbchef Johannes Wohlert.

Text

Malbas danske spelare Peter Möller i aktion när laget mötte Djurgården i serien. Nu möter de båda varandra igen – plus Lidingö – i kval till superettan.

Bild: AVDO BILKANOVIC

Annons

Det ursprungliga beslutet togs av Svensk Baskets tävlingschef Olle Lundén.

– Det var den närmaste hallen som var möjlig. Det fanns bara en hall som var lämplig i Stockholmsområdet, säger han. Och då visste vi inte helt säkert att det skulle bli Lidingö.

Norrettan avgjordes först i helgen, då Lidingö slog Åkersberga i en avgörande match. Trodde alla. Men det ändrades i efterhand, sedan Åkersberga lusläst regelverket och protesterat.

Annons

Annons

Djurgården vann söderettan, Malbas var tvåa. Lidingö gick till kval som trea i norr, då lagen före inte fick/ville kvala. Kriteriet för att få kvala är att bli sämst fyra - tidigare hade man sagt trea.

Men rankningmässigt borde alltså Malbas varit arrangörsval om i inte Djurgården kunde. Malbas sökte också arrangörsskapet.

– Djurgården sökte och fick arrangemanget. Och för dem är det bättre att spela på Lidingö än att resa över hela Sverige, säger Olle Lundén.

Det kan inte vara så att formerna för ett kval bestäms en vecka innan. Det var därför vi överklagade.

Malbas har överklagat till två instanser. Först sade förbundets ledningsgrupp att beslutet stod fast och på måndagen även tävlingsutskottet.

– Det kan inte vara så att formerna för ett kval bestäms en vecka innan. Det var därför vi överklagade. Det enda som står i tävlingsbestämmelserna är att ”TK bestämmer spelform för kvalet”. Det ger ju ingen ledning alls, säger Johannes Wohlert. I praktiken kan de bestämma att vi skjuter straffkast om vem som ska gå upp.

Nu blir det alltså så att det näst sämst rankade laget får hemmaplan, men arrangemanget sköts av en motståndare.

Med fyra lag blir kvalet minst sagt märkligt. På lördagen spelas semifinaler Malbas–Lidingö och Djurgården–Åkersberga. Vilket i sin tur innebär att de matcherna avgör vilka lag som går upp, för det gör vinnarna. Ändå ska sedan final och match om tredje-fjärde plats avgöras på söndagen.

Annons

Annons

– Det är för att förbundet ska ha en fullständig rankning av de fyra lagen i fall några lag hoppar av senare, säger Johannes Wohlert.

Det är ju så att Lidingö är ett lag som varken Malbas eller Djurgården mött under säsongen. Därför är det svårt att avgöra deras standard.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan