På onsdagen diskuterades klimatomställning på Grand. Sydsvenskan var där och listar några frågor som fick samtalet att hetta till.
Fakta
Malmö snackar – deltagare
Tina Kronberg Berggren – klimataktivist i kampanjen Återställ våtmarker.
Andreas Anderholm Pedersen – hållbarhetschef på Giab som arbetar med återbruk och cirkularitet.
Kristina Lindström – designforskare vid Malmö universitet.
Per-Anders Hillgren – professor i interaktionsdesign, föreståndare för Collaborative Future Making, Malmö universitet.
Moderator var Elin Fjellman, klimatreporter på Sydsvenskan.
Arrangerade gjorde Malmö Universitet och Sydsvenskan.
Annons
Annons
Måste vi ändra livsstil och konsumtionsmönster för att rädda klimatet?
Tina Kronberg Berggren: Jag tycker att vi behöver offra mycket mer. Under den tid jag arbetat som aktivist så har jag offrat min ekonomiska trygghet, jag var förskollärare förut. Sociala relationer har jag också offrat, min familj tycker inte om det jag gör. Mina småsyskon pratar inte längre med mig. Det är fruktansvärt, men jag måste ändå fortsätta. För det här är för deras skull, jag vill att de ska ha en framtid som de kan se fram emot.
Varför har vi människor så svårt att agera?
Tina Kronberg Berggren: Varför har politiker så svårt att agera, undrar jag. Vi vet att vi rusar mot ett klimathelvete, det säger Antonio Gutierrez, FN:s generalsekreterare, själv.
Andreas Anderholm Pedersen: Vi människor vågar inte förlora vinst idag.
Per-Anders Hillgren: Vi måste bli bättre på att föreställa oss helt andra framtider som är helt annorlunda. Vi måste bli bättre på att förstå hur framsteg kan funka och hur en omställning kan se ut.
Om att paneldeltagarna inte är partipolitiskt aktiva:
Andreas Anderholm Pedersen: Utifrån hur det ser ut idag så tycker jag att det är alldeles för konfliktfyllt – sandlådenivå i alla debatter. Det är en stor anledning till att jag rört mig mot näringslivet. Här finns det människor som är engagerade och vill hitta lösningar. Det är också en form av aktivism.
Om sorg i klimatomställningens spår:
Kristina Lindström: Jag tror att det är viktigt att man erkänner känslor av sorg kring det här. Om vi ska ge upp vissa saker som vi sett som viktiga delar i våra liv, så tror jag vi måste få tillåtelse att sörja dem, för att sen kunna hitta någonting annat. Sorg handlar delvis om att bearbeta den förlusten.