Annons

Annons

Annons

Världen

Baronessa mördad av styvson

En av Belgiens rikaste familjer skakas av ett familjedrama. 70-åriga baronessan Myriam Ullens har skjutits ihjäl av sin 57-årige styvson – en tidigare säkerhetsagent som är i fejd med den belgiska staten.

Text

Den nu mördade baronessan Myriam Ullens (mitten) tillsammans med Frankrikes dåvarande president Nicolas Sarkozy vid öppnandet av en utställning i Peking 2007. Arkivfoto.

Annons

Ullens hittades död med fyra kulor i huvudet i sin bil utanför sitt hus i Ohain, strax sydost om Bryssel, vid tio-tiden i onsdags morse. Bredvid henne satt hennes 88-årige make Guy, chockad och skadad i benet.

En stund senare infann sig en av makens söner från ett tidigare äktenskap på en polisstation i närheten.

"Den misstänkte gjorde inget motstånd och förklarade att han hade dödat sin styvmor", heter det i ett uttalande från polisen, enligt tidningen Le Soir.

Annons

Enligt belgiska medier ska gärningsmannen ha ogillat hur styvmodern skötte parets affärer sedan fadern drabbats av en stroke.

Tvist med staten

Gärningsmannen har samtidigt förekommit flitigt i belgiska medier under de senaste åren. Efter att ha arbetat för den belgiska säkerhetstjänsten fram till 2018 anklagade han bland andra mångårige förre ministern Didier Reynders för mordhot, kopplat till vad han själv hävdar är sina utredningar om korruption och pengatvätt.

Annons

– Det är som att göra Al Capone till polischef i Chicago, sade han om Reynders i en tidningsintervju 2019 då denne fördes fram – och sedan tillträdde – som ansvarig för rätts- och justitiefrågor i EU-kommissionen.

Granskningen av Reynders lades dock snabbt ner utan bevis, varpå den nu mordanklagade gärningsmannen i stället själv blivit föremål för en polisundersökning.

Viktväktar-ägare

Gärningsmannen har uppgett för polisen att han inväntade fadern och styvmodern efter en "diskussion" hemma hos dem och han sedan sköt sex kulor mot styvmodern.

Den mördade Myriam Ullens var hustru i andra giftet till 88-årige baron Guy Ullens de Schooten Whettnall, som är en av Belgiens rikaste män, bland annat som huvudägare i Viktväktarna, Weight Watchers International.

Redan för över 20 år sedan drog han sig dock själv tillbaka från det aktiva affärslivet för att i stället ägna sig åt allehanda filantropi, med bland annat konststiftelser och museer.

Rättad: I en tidigare version fanns fel ålder på den utpekade gärningsmannen.

Fakta

Fakta: Koppling till kungahus

Den belgiska släkten Ullens de Schooten adlades under 1600-talet av kung Karl II av Spanien, som då styrde över dagens Belgien.

Den nuvarande familjen har nära kopplingar till flera europeiska kungahus, inklusive det svenska. Den nu mördade Myriam Ullens var gift med baron Guy Ullens de Schooten Whettnall (född 1938).

Hans äldre bror, greve Charles-Albert Ullens de Schooten Whettnall (1927–2006) var 1962–80 gift med Madeleine Bernadotte (född 1938), vars pappa Carl (1911–2003) var bror till drottning Astrid av Belgien (1905–35) och kronprinsessan Märtha av Norge (1901–54).

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan