Annons

Annons

Annons

Politik i Brasilien

Bolsonaro hemma – risk för oro i landet

Tre månader efter de våldsamma upploppen och stormningen av Brasiliens parlament är ex-presidenten Jair Bolsonaro tillbaka från sin självvalda exil i Florida.

Högerpopulisten uppger dock att han inte tänker leda en opposition.

Text

Jair Bolsonaro vinkar till sina anhängare efter återkomsten till hemlandet.

Annons

Jair Bolsonaros blotta närvaro i landet väntas dock göra livet surt för motståndaren, den sittande vänsterpresidenten Lula da Silva. För anhängarna ses Bolsonaro, som heter Messias i mellannamn, som en frälsare.

Enligt bedömare finns det risk för att Bolsonaros återkomst leder till oro i landet och myndigheterna förstärkte säkerheten bland annat kring den internationella flygplatsen i huvudstaden Brasília, där anhängare – så kallade bolsonaristas – hade samlats inför Bolsonaros ankomst. Det skriver brasilianska medier.

Annons

Annons

Bolsonaroanhängare väntar på expresidentens återkomst utanför flygplatsen i Brasília.

Även om Bolsonaro riktar kritik mot den sittande regeringen har han dock "inga som helst planer" på att leda en opposition, rapporterar CNN Brasil. I februari sade expresidenten motsatsen i en intervju med The Wall Street Journal.

På hemmaplan väntar, efter den utdragna semestern i USA, flera utredningar mot Bolsonaro. De handlar inte bara om vilken roll han och hans nära allierade spelade vid stormningen av det brasilianska parlamentet i början av januari i år.

En av de mer pikanta anklagelserna gäller en dyrbar gåva i form av ett juvelset i mångmiljonklassen, från den exklusiva smyckefirman Chopard, som Bolsonaro sägs ha undanhållit skattemyndigheterna.

En gåva från Saudiarabien – värd runt 30 miljoner svenska kronor – som Bolsonaro aldrig deklarerade och som han nu utreds för.

Fakta

Fakta: Upploppen i Brasília

Tusentals anhängare till den tidigare presidenten Jair Bolsonaro samlades på söndagen den 8 januari 2023 på Praça dos Três Poderes där kongressbyggnaden, presidentpalatset och Brasiliens högsta domstol ligger.

Demonstranter bröt igenom avspärrningar, slog sönder fönster och tog sig in i byggnaderna.

Upploppsmakarna besköts med tårgas, gummiklädda kulor och chockgranater av polis på marken och från helikoptrar.

Efter ett par timmar återtog polis kontrollen över byggnaderna.

Bolsonaro hade redan den 30 december 2022 lämnat Brasilien för Florida, USA.

Källor: O Globo, AFP, AP, CNN Brasil.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan