Digital rådgivning och avlivningsservice istället för hjälp av en veterinär på natten kan bli verklighet för den som äger hästar eller lantbruksdjur. Förslaget kommer från den statliga utredningen Bättre förutsättningar inom djurens hälso- och sjukvård vars remisstid går ut i morgon.
Som det är nu driver Jordbruksverket via organisationen Distriktsveterinärerna verksamhet dygnet runt i stora delar av landet och åker till sjuka eller skadade djur som är i behov av vård. För många som äger djur är det en stor trygghet och betyder att de har möjlighet att leva upp till lagkrav som varje djurägare har ansvar för, det vill säga att undvika onödigt lidande hos djuret och att se till att det får vård av en veterinär när det behövs.
Annons
Förutom att det skapar onödigt lidande om djuren inte kan få vård av en veterinär nattetid innebär det en nedmontering av det svenska djurskyddet. En akut skadad häst eller en ko med förlossningsproblem kan inte transporteras och kräver tillgång till veterinärvård dygnet runt.
Annons
Istället för att veterinären kommer till stallet och hjälper djuren på nätterna föreslår utredningen att vård på plats ska ersättas med digital rådgivning av en veterinär. Tanken är att den som äger djuret ska kontakta veterinären via telefon eller en app för att få rådgivning och sedan själv ta hand om djuret.
Digital rådgivning av en veterinär kan vara ett ypperligt komplement, men kan aldrig ersätta vård av en veterinär på plats fullt ut när det gäller allvarligare komplikationer som att förlösa en kalv eller att häva ett akut kolikfall hos en häst. Att lämna djurägare utan tillgång till praktisk expertis kan skapa situationer där alternativen är att avliva djuret eller att låta det självdö i brist på vård.
Utredningens förslag att inrätta en avlivningsservice under jourtid för att hjälpa djurägaren att avliva djuret i fråga är inte bara cyniskt ur ett djurskyddsperspektiv, utan också ett hårt slag mot djurägares ekonomiska och känslomässiga investeringar i djuren.
Utredningen försöker lösa den akuta brist på veterinärer som råder i Sverige genom att minska djursjukvården för hästar och lantbruksdjur. Men det är en lösning som försämrar djurskyddet och innebär att fler djur utsätts för onödigt lidande.
Bristen på veterinärer gäller alla sorters djur, men behovet av veterinärer som vill arbeta med lantbruksdjur är störst. Landsbygdsdepartementet bör se över möjligheterna att omgående erbjuda flera utbildningsplatser för att tillgodose marknadens behov. Kortsiktigt kan det vara nödvändigt att köpa platser på utländska universitet.
Annons
Annons
En snabbare väg till fler aktiva veterinärer kan vara att förbättra arbetsmiljön. Idag arbetar cirka 40 procent deltid och många lämnar yrket i förtid på grund av tuffa arbetsförhållanden. Det kan troligen ändras genom att arbetsplatserna görs attraktivare.
Vi hoppas att landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) och regeringen värnar om tillgången på djursjukvård dygnet runt i hela landet samt snarast utökar antalet utbildningsplatser för blivande veterinärer. Det krävs för att säkra fler friska djur och trygga djurägare – allt annat är ovärdigt Sverige.
SKRIBENTERNA
Agnes Fabricius, vd för Agria djurförsäkring
Håkan Henrikson, vd för Gård & djurhälsan
Christina Rosell, vd för Flyinge & Ridskolan Strömsholm
Håkan Karlsson, vd för riksanläggningen Wången
Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.