Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

Flykten misslyckades – ryska pappan gripen

Aleksej Moskaljov dömdes till två år i straffläger efter att hans dotter i skolan ritat en teckning mot kriget i Ukraina. Han rymde från husarrest men har nu gripits i Belarus.

Text

Aleksej Moskaljov i domstolen i Ryssland den 27 mars.

Bild: AP

Annons

Natten mot torsdagen meddelade ett antal källor att Aleksej Moskaljov gripits i Minsk. Senare under torsdagen bekräftade belarusiska inrikesministeriet att Moskaljov gripits på begäran av ryska myndigheter.

Den 27 mars dömde en rysk domstol Moskaljov till två år i straffläger för upprepad ”misskreditering” av de ryska väpnade styrkorna i Ukraina. Myndigheterna började förfölja Moskaljov efter att hans dotter i skolan ritat en teckning med orden ”nej till kriget” och ”ära till Ukraina”.

Annons

Annons

Medan brottsutredningen pågick placerades Masja Moskaljova på ett rehabiliteringshem medan hennes far sattes i husarrest. Natten innan domen förkunnades flydde han i okänd riktning.

Senare meddelade den kände advokaten Dmitrij Zachvatov att han var i kontakt med Moskaljov och publicerade ett brev som Masja skrivit till sin far.

Natten mot torsdagen meddelade den oberoende ryskspråkiga nyhetssajten SOTA att belarusiska säkerhetstjänsten gripite Moskaljov i en lägenhet i Minsk där han gömde sig.

”Jag har ingen kontakt med Aleksej nu. Han svarar inte i telefon. Jag kan inte med säkerhet bekräfta [att han gripits], men det verkar stämma. Det är väldigt synd”, skriver advokaten Zachvatov på Telegram.

Enligt SOTA kunde den belarusiska säkerhetstjänsten hitta Aleksej Moskaljov eftersom han satte på sin mobiltelefon.

Översättning från ryska: Kalle Kniivilä

Läs mer: Dotterns teckning ledde till att pappan fick två år i straffkoloni

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan