Annons

Annons

Annons

På plats i Ukraina

Podd: Så påverkas vanliga ukrainare av kriget

Ett par tar sina bröllopsfoton samtidigt som flyglarmen ekar över Odessa. En sexbarnspappa misshandlas av ryska soldater. Reporter Jennie Lorentsson och fotograf Niklas Gustavsson berättar om människorna de mött på plats i Ukraina. Hur påverkas de av kriget?

Text

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar – exempelvis Spotify, Apple Podcasts eller Google Podcasts.

Annons

Annons

Mindre än 100 mil bort rasar ett krig i Europa.

Reporter Jennie Lorentsson och fotograf Niklas Gustavsson har besökt Ukraina – och träffat människorna som lever i krigets skugga.

Kseniia och Oleksii Tsvirkun tar sina bröllopsfoton framför operahuset i Odessa, samtidigt som flyglarmen ljuder genom luften. Paret har inte kunnat träffas så mycket det senaste året, eftersom att Oleksii Tsvirkun är stationerad som soldat i Donetsk.

– Han skickade ringen i en present till henne och sa ”du får inte öppna presenten förrän vi har kontakt på Facetime”, säger Niklas Gustavsson.

Han och Jennie Lorentsson har även besökt byar som hamnat mitt emellan stridande styrkor.

– De byarna är väldigt, väldigt förstörda. Det finns knappt ett helt hus kvar. Tak och väggar är borta. Det är utbränt och ligger rester av raketer och granater inne i husen och i trädgårdarna, säger Jennie Lorentsson.

I Snihurivka har de träffat 11-årige Sasha som drömmer en egen bondgård och att en dag ha en egen häst.

Hans pappa Andrii Mul misshandlades av ryska soldater under ockupationen. På överarmen brukade han ha en stor tatuering – en symbol för Ukraina. Men av den återstår nu bara ärr och skadad hud.

För många ukrainare har kriget satt spår – både fysiska och psykiska.

– Vi träffade en flicka som hade blivit träffats av splitter och blivit skadad. Hon vågade inte vara ute, säger Niklas Gustavsson.

Hur påverkas vanliga Ukrainare av kriget? Och hur ser de på framtiden? Lyssna på det senaste avsnittet av ”Du lyssnar på Sydsvenskan”.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan