Annons

Annons

Annons

Aprilskämt

Aprilskämt: ”Tunna blå linjen” flyttar till Lund och byter namn

Ryktet har gått ett tag och nu är det klart. Tredje säsongen av Sveriges största polisserie ”Tunna blå linjen” kommer att utspelas i Lund, inte i Malmö. Dessutom ändras seriens namn – och storskurken blir en förbittrad seminarieherre.

Inbäddat innehåll

Sedan premiären i januari 2021 har polisserien ”Tunna blå linjen” varit synonym med Malmö. Men inför förberedelserna av tredje och kanske sista säsongen av serien har produktionsbolaget Anagram valt ett överraskande grepp: att flytta rubbet till Lund.

En förklaring är att manusförfattaren Citta Vackert sedan länge har tröttnat på Malmös ”fula stadsmiljö” och velat hitta en mer harmonisk visuell look.

Dessutom är det enklare att variera handlingen i en ny stad.

– När vi insåg att vi kunde ha Domkyrkan som brottsplats fällde det avgörandet. Jag tycker Domkyrkan är jättefinn, säger Citta Vackert.

Annons

Annons

Att Anagram film för ett par år sedan flyttade sitt kontor till Malmö har också varit en faktor. Det dåliga samvetet över att ha svikit födelsestaden har gnagt som en dålig tand – och nu fick man chansen att gottgöra Lund med ett stort projekt.

Karaktärerna Saga och Magnus kommer i nya säsongen att få ägna mycket tid i Lunds domkyrka där det begåtts ett brott. Men hamnar då mitt i en demonstration med organisationen Lunds förenade lingvister som vill döpa om kyrkan till De- eller demkyrkan. Bilden är ett montage.

Först var tanken att man skulle göra en ny version av ”Love Island” i Lund kallad ”Nöbbelöv Island”.

– Den skulle ha spelats in inne på Ica Jägaren på Nöbbelövs torg och den som inte hittade en partner hamnade i frysdisken. Men när ”Tunna blå linjen” kom in i leken så lades de planerna ner, avslöjar producenten Jutta Facta-Frei.

Lunds politiker har också en positiv erfarenhet av när de köpte gatukonstkollektivet Anonymouses tjänster, för att skapa miniatyrhus i Lunds gatumiljö istället för i Malmö.

– Vi skulle kunna rida mycket mer på Malmös framgångsrecept! Det är bara att sno åt sig. Vi funderade faktiskt på att bygga en bro till Danmark, men kalkylens faktaunderlag brast, säger Lunds kommunalråd Anders ”Budget” Malmgren.

Att haffa en serie som ”Tunna blå linjen” är dock inte gratis. Enligt vad Sydsvenskan erfar ska Lund kompensera grannstaden med 32 lokalpoliser, som från 1 april börjar tjänstgöra i Malmö.

Det mest kontroversiella motkravet gäller dock namnbytet. Lund styrs ju sedan valet förra året av socialdemokrater och moderater. För att de alla ska gå med på ”köpet” har de nu tvingat Anagram och SVT att döpa om serien till ”Tunna rödblå linjen”.

Annons

Den råa realism som kännetecknat serien kommer man dock inte att tumma på.

– För att släppa in Anagram har vi krävt ett starkt fokus på vardagsbrotten: olovlig körning, berusade studenter som cyklar utan belysning och snatteri av oxfilé, säger Lundapolisens fiktionskoordinator, kommissarie Finn Filén.

Annons

De prövade poliserna i ”Tunna rödblå linjen” kommer också att möta en ny, formidabel fiende i den pensionerade juristen, kuratorn, lektorn och karnevalisten Grobert Luhrborg.

Efter att våren 2022 ha ställt en ”fråga” som varade i 47 minuter stängdes Luhrborg av från filosoficirkeln och är nu besatt av tanken på hämnd.

– Hans överklaganden och insändare håller på att välta hela kommunhuset, skrockar Citta Vackert.

Saga och Magnus förlägger i nya säsongen flera av sina kärleksmöten till det de anser vara Lunds mest romantiska plats: Bangatan. Bilden är ett montage.

För Lundabördige huvudrollsinnehavaren Oscar Störinge innebär säsong tre en hemkomst. I jakten på Lurhborg nästlar han sig djupt in i det akademiska Lund.

– I en scen gömmer jag mig bakom en låda punsch och hoppar sedan fram och vrålar ”Stanna! Polis!” iklädd frack, ordnar och monokel. Galet!

Oscar Störinge har också insett hur orimligt det varit att hans rollkaraktär Magnus spelar handboll i en stad som Malmö. I tredje säsongen av ”Tunna rödblå linjen” har Magnus värvats av Lugi. Genom ett sponsorkontrakt har sexmeterslinjen i Sparbanken Skåne Arena målats om i en tunn rödblå färg.

Annons

Sydsvenskan kan också avslöja att rollkaraktären Jesse, spelad av Per Lattjon, blir förflyttad till Lundapolisens iskalla fall-grupp där han ska utreda Slaget vid Lund. Han stiger snabbt i hierarkin genom att ta hjälp av ”Fråga Lund”-experterna och får snabbt svar på en mängd ouppklarade fall.

I nya säsongen hittar Jesse en viktig ledtråd när han infiltrerar doktorspromotionen. Bilden är ett montage.

Annons

Mest spektakulärt blir det i fjärde avsnittet när Karl XII-statyn utanför AF får liv och ger svar på den eviga frågan om vem som sköt Karl XII. Spoiler: Teorin om att kungen sköts med en knapp var falsk – det var istället en champagnekork från en överförfriskad Östgöta nation-novisch på villovägar i Norge. Dramatiken blir stor när Jesse inser att studenten fortfarande är vid liv och är en överliggare boende på Thomanderska studenthemmet i Lund.

”Tunna rödblå linjen” i akademisk miljö! Är ni inte oroliga för att tittarna ska protestera?

– Absolut inte. För det första bygger allt det här på lurendrejeri. Det är fiktion, helt enkelt, säger Citta Vackert.

– Vi tror inte att den helt vanliga tv-tittaren kommer att märka någon större skillnad. Dialogen blir fortfarande grötig låtsasskånska och det finns såväl Möllevången, Grand och Stortorget även i Lund. Dessutom är Ideon-huset förvillande likt Turning Torso.

I den kommande säsongen bryter det ut en intern konflikt inom polisen när flera av de nya poliserna väljer att festa till det under valborgsfirandet i Stadsparken. Bilden är ett montage.

Annons

Fakta

Så blir du statist i ”Tunna rödblå linjen”

En första scen i tredje säsongen spelas in redan idag, 1 april, på Sparbanken Skåne Arena. I scenen har Magnus nya klubb Lugi tagit sig ut i handbollens Champions League och ska möta den albanska storklubben Bahra Bogh från albanska kuststaden Draghen Widnezan, med storstjärnan Jekan Lora Devachevil. Anagram söker nu akut statister som ska agera handbollsfans och vill gärna se att folk kommer utklädda i Lugis vinröda färger till Sparbanken Skåne Arena klockan 11 idag.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan