Annons

Annons

Annons

kulturKulturchefens nyhetsbrev

Ida Ölmedal
Vid min svans! Björn Wiman och Horace Engdahl tycker likadant!

Jag kan sakna ett rejält kulturbråk.

Text

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Erik Jersenius, Patrick Persson

Annons

Ida Ölmedal är kulturchef. Som prenumerant kan du få nyhetsbrevet till din mejlkorg – gå in under ”Mitt konto” och ”Nyhetsbrev”.

Hej, kära läsare!

Den senaste tiden har jag ägnat mig åt min livslögn, nattåget mellan Malmö och Stockholm. Det gör mig lätt i kroppen att somna i en stad och vakna i en annan och tänka att båda är mina.

Fast vadå ”mina”? Hur blev det egentligen så att man förväntas identifiera sig med sin hemort? ”Jag älskar inte Malmö, det går att bo här ändå”, som Julia Svensson skrev i sin intressanta krönika om lokalpatriotism förra veckan.

Annons

I kulturredaktionens podd ”Gräv bort Skåne” försökte vi ändå förmå den inbitna exilstockholmaren Jonatan Unge att sluta piska Malmö så hårt. Vi hittade ett argument som bet. Lyssna gärna!

Annons

I Stockholm var jag för att besöka Svenska Akademiens konferens om yttrandefrihet. Och jag ... fick en kvav känsla.

Timothy Snyder var bäst, skrev Björn Wiman.

Han var bäst, skrev Horace Engdahl.

Vid min svans! Har de varit på samma middag, månntro?

(Och vad skrev undertecknad själv? Lite konstigt definition av yttrandefrihet av Timothy Snyder men ändå ... bäst. Se föreläsningarna här och döm själva och bättre.)

Kort sagt: Är kulturbråkens tid över? Det ämnet tar vi oss an i nästa fredags podd, som vi spelade in med Kalle Lind på Sydsvenskans öppet hus i helgen. (Det är ju påsk nästa vecka, så det behövs lite framförhållning.)

Finast förra veckan var releasefesten för Liza Alexandrova-Zorinas bok ”Imperiets barn”, en skakande skildring av villkoren för ryska migranter i Sverige. Som Lizas redaktör är jag jävig men jag vågar säga att det är en bok man nästan måste läsa den här våren. Läs Hynek Pallas gästrecension här.

Annons

Annons

Det har också varit dokumentärfilmfestival i Köpenhamn och premiär för Fredrik Gerttens nya film ”Breaking social” om ekonomisk ojämlikhet. Läs gärna Elina Pahnkes samtal med honom på söndag.

Den här helgen tänkte jag bota min åldersångest med ”Fallet Makropulos” på Malmö opera. Den handlar om jakten på evig ungdom, närmare bestämt en sångerska som vid 337 års ålder får brist på livselixir. Läs gärna Håkan Engströms intervju

Missa inte heller söndagens reportage inför den skånska påsktraditionen – konstrundan. Och här hittar ni filmerna ni ska se just nu.

Hör gärna av er till oss om vad ni vill läsa mer om! Ha en fin helg!

Häng med i vår kulturbevakning – gå in under ”Mitt konto” och ”Notisinställningar” i appen och aktivera pushnotiserna för kultur!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan