Huspriser och utbud, närhet till havet, skolresultat, krogliv, natur, vänner. Många faktorer avgör var man vill slå ner sina bopålar.
Sydsvenskan har undersökt vart Skånes unga helst flyttar. Listan skiljer sig något från den över befolkningen i stort, som vi skrivit om i en tidigare artikel. Populära kuststäder som Båstad, Höganäs och Ystad halkar neråt, troligen beroende på högre bostadspriser och mindre utbud. Staffanstorp, som toppade totallistan får se sig omsprungen.
Unga väljer istället – Svedala. Det är kommunen som i förhållande till sin storlek har lyckats locka till sig flest inflyttade under 40 de senaste fem åren.
Annons
Läget, lugnet och priset avgjorde när familjen Marras Salims flyttlass rullade mot Svedala. I Köpenhamn betalade de lika mycket för lägenheten på 94 kvadrat som de hyr sitt nya radhus med trädgård för.
Annons
– Vi ville inte bo inne i Malmö. Vi ville bo på ett lugnt ställe, för barnens skull. När jag kom till Svedala var det bara: ”wow, jag känner mig så avslappnad”, säger Claudia Salim Marras, 40.
Det har gått drygt ett år sedan hon och maken Fayz Marras Salim, 36, flyttade in i drömhuset. Läget var inte helt väntat. Varken för henne, som har rötter i Danmark och Italien, eller för honom som är uppväxt i Syrien.
Hon arbetade med nyanlända och lärde känna hans familj när den kom till Danmark för tio år sedan. Sedan landade Fayz i Köpenhamn strax innan jul 2014 – och efter deras första möte på ett fullsatt tåg rullade allt på snabbt. Inom något år var äldste sonen Layth på väg och de hade både hunnit förlova och gifta sig. Familjens minsting Zein föddes elva månader efter storebror.
Båda återkommer till hur viktigt det är att orten, trots sin småskalighet, har ett stort serviceutbud. Som mataffärer, bibliotek, take away-restauranger och olika aktiviteter för barnen.
– Vi valde Svedala för att det är så nära till skolorna. Och för att det är tryggt, säger Fayz.

”I Svedala är det så mycket småbarn som springer runt överallt – och inga bilar. Det är perfekt”, säger Fayz Marras Salim. Claudia Salim Marras håller med. ”Barnen kan bara gå rakt ut och leka på gatan. I Köpenhamn vågade vi inte släppa ut dem.”
Bild: Patrick Persson
I slutet av 2022 hade Svedala drygt 23 000 invånare – målet till 2045 är att öka till 30 000. Kommunalrådet Erik Stoy (M) målar upp bilden av en cykel med djupa dalar och, de senaste åren, en rejäl topp i inflyttningen.
– Det är mycket barnfamiljer eller blivande barnfamiljer. Många kommer från Malmö.
Annons
Annons
På Svedalas pluskonto listar han läget i regionen, goda kommunikationer och låg brottslighet.

Svedalas kommunalråd Erik Stoy (M) lägger ribban för kommunens tillväxt på 1–1,5 procent om året, sett över en tioårsperiod. ”Där måste vi ligga. Annars har vi inte de ekonomiska möjligheterna att hantera äldreomsorg och skolor”.
Bild: LARS BRUNDIN
För att möta framtidsekvationen har Svedala på sikt behov av 3 700 nya bostäder. I dagsläget utgörs marknaden till stor del av villor. Nya områden planeras därför med fokus på ett mixat utbud av lägenheter, småhus och fribyggartomter.
Har ni känt behov av att bromsa inflyttningen?
– Inte bromsa, men hålla en lagom takt. Det är inte så att vi helt plötsligt säger stopp, utan snarare släpper på exploateringar efter hand.
– Vi bestämmer ju takten – vad som får byggas och när. Som en dirigent som håller i taktpinnen.

Elin Tängermyr, tillväxtchef i Burlövs kommun tror att det är mer än läget som lockar unga till Burlöv. I kommunen byggs flera stora områden med plats för tusentals nya invånare.
Bild: Jonas Hedlid
I grannkommunen Burlöv pågår också en befolkningsexplosion. Kommunen är en av landets minsta till ytan och idag bor här knappt 20 000 människor. År 2052 ska befolkningen ha nära dubblats.
– Vi bygger otroligt mycket i förhållande till vår folkmängd. Och det är stora områden för flera tusen invånare. Jag tror unga väljer vår kommun för att man ser att vi satsar. Och tryggheten, säger Elin Tängermyr, tillväxtchef i Burlöv.
Parallellt med bostäder måste också alla andra samhällsfunktioner byggas ut för att inte hamna i otakt. Burlövs nya badhus står redan klart och samtidigt som bostäder byggs skolor, förskolor och idrottsplatser till. Fyrspåret för tågen blir kronan på verket.
Annons
– Vi har ett exceptionellt bra läge. Det är fem minuter med tåg till både Malmö och Lund. Det är väldigt attraktivt i den här målgruppen, säger Elin Tängermyr.
Annons

Båstad kan bli bättre på att erbjuda olika bostadsformer, något som både unga och äldre i mindre hushåll behöver. "Vi vill inte hamna i att unga måste flytta för att det inte finns mindre lägenheter" säger kommunalrådet Johan Olsson Swanstein (M).
Bild: Rasmus Walldén
Båstad är näst populärast i Skåne på totalen, men när vi bryter ut 0-39-åringarna så faller kommunen på listan. Kommunalrådet Johan Olsson Swanstein (M) är inte förvånad.
– Många kommuner har en befolkning som en pyramid. Så ser det inte ut hos oss. Men vi märker en förändring och har varit väldigt drivande i det arbetet.
Att locka fler unga vuxna är nödvändigt för att klara framtidens utmaningar förklarar han. Men han är inte orolig. Kommunen växer i lagom takt och fler och fler släpper bilden av Båstad som bara en sommarstad.
– Vi är en av Sveriges tryggaste städer, har ett jätteaktivt föreningsliv, nära till stora arbetsgivare och bra skolor och förskolor. Och här är väldigt vackert, säger Johan Olsson Swanstein (M).

”När vi tömde lägenheten i Köpenhamn sa pojkarna: Mor, vi vill aldrig åka hit mer. Vi åker till nya huset”, säger Claudia Salim Marras. Familjen stormtrivs i Svedala och planerar för framtiden där.
Bild: Patrick Persson
Innan flytten till Danmark hade Fayz Marras Salim arbetat som kock i Dubai och Saudiarabien. 2017 startade paret cateringföretaget Shammfood, som också flyttat med till Svedala. Menyn fokuserar på arabisk-syriska rätter.
Han jobbar en del hemifrån, men pendlar fortfarande över Bron till sitt gamla jobb några dagar i veckan. Han lagar mat och driver företaget på helgerna.
Annons
– Jag gillar Sverige, speciellt Svedala. Det här området är så vackert, säger Fayz.
Claudia Salim Marras fyller i:
– I Danmark jobbade vi så mycket och hann aldrig träffa varandra.
Paret pratar engelska med varandra och danska med barnen. Och sen kommer sönerna hem från förskola och skola och lär föräldrarna nya uttryck på svenska.
Annons
För här vill de stanna. Fayz menar att flytten till Svedala har blivit en nystart för dem alla.
– Det är ingen stress längre. Fokus ligger på familjen nu.

I Svedala hyr familjen ett radhus som är 70 kvadratmeter större än lägenheten de hade i Köpenhamn – för samma pris. ”När jag kom in i huset kände jag bara: jag vill bo här”, säger Claudia Salim Marras. Fayz Marras Salim tycker att familjen har fått en nystart i Svedala.
Bild: Patrick Persson