Annons

Annons

Annons

Spårhundarna

Nya hundbullar hittade – första fyndet på tio veckor

Ny hundattack i Malmö – nu på Håkanstorp. Sydsvenskan hittade en hundbulle med en vass metallstjärna i. Detta är första säkra dådet på tio veckor.

Sydsvenskan Spårhundarna hittade en av de nya hundbullarna. I mitten: En tillklippt metallstjärna. Till höger: bild från Facebook som larmade tidigt på annandag påsk.

Bild: Joakim Palmkvist, Facebook

Annons

Annandag påsk – Sallerupsvägen vid Östra Kyrkogården: Nytt dåd av Malmös hatade hundplågare. Larmet går i den stora Facebookgruppen för hundägare i Malmö, med ett fotografi taget i den tidiga gryningen. Enligt uppgifter till Sydsvenskan ser upphittaren bullarna redan klockan 05.40.

Den som tagit fotot varnar för bullar med ”rakblad” inuti. Brödbullarna ligger både på gångbanan längs Sallerupsvägen och i gångtunneln under vägen, i höjd med kyrkogården.

Inbäddat innehåll

Det är långt utanför de områden där hundplågaren tidigare varit aktiv – men nära kyrkogårdens promenadstråk och ett par hundrastgårdar som ligger i närheten.

Annons

Annons

Sydsvenskan Spårhundarna kommer till platsen strax före klockan 9 på morgonen. Då har någon redan plockat upp de bullar som låg strödda längs gång- och cykelbanan. Flera hundägare är också på plats och letar efter fler brödbullar.

Dejan Nenadovic och hans hund Tino är ute och letar efter de farliga brödbullarna utanför Östra kyrkogården vid Sallerupsvägen. ”Jag hoppas att vi hittar idioten som gör det här”, säger han.

Bild: Dan Ivarsson

Dejan Nenadovic kommer på cykel med hunden Tino springande i koppel bredvid.

– En granne messade mig, så jag stack direkt ut för att leta. Här går jag dagligen med hunden. Här på kyrkogården brukar det vara många hundägare, särskilt många äldre med sina småhundar, säger Dejan Nenadovic.

Ny hundbulle – stor som en kastanj. Och med metall inuti. Sydsvenskan Spårhundarna hittar bullen inne på Östra Kyrkogården, alldeles intill Sallerupsvägen.

Bild: Joakim Palmkvist

Det tar ytterligare en kvart att göra fyndet. Vi följer staketet in på kyrkogården och vidare längs gräsremsan på insidan. Där ligger plötsligt en ensam brödbulle i gräset.

Den är ungefär lika stor som de många kastanjer som landat på marken.

Bullen är exakt lik de vi sett i tidigare fynd – minst 86 gånger de senaste två åren har bakade bullar med antingen glasskärvor eller tillklippta metallstjärnor hittats i Malmö.

Den här är cirka tre centimeter i diameter, som en minimal frukostbulle. Mjuk i konsistensen, ganska väl gräddad och har uppenbarligen legat på en plåt vid avbakningen.

Inbäddat innehåll

Annons

Spårhundarnas reporter Dan Ivarsson plockar upp bullen med latexhandskar på för att minimera påverkan på eventuella spår och börjar försiktigt dela den. Två, tre grepp och där tittar en vass stjärna av metall fram.

Annons

– Jag vågar inte öppna mer här utan redskap för jag kommer att sticka mig, men du ser – metallbiten är vit här på ena sidan och spetsarna sticker ut.

Metallföremålet är kvadratiskt med uppskattningsvis 10 millimeter långa sidor.

Här, längs Sallerupsvägen, låg det nya fyndet av ”hundbullar”. Malmös hundplågare har slagit till igen.

Bild: Dan Ivarsson

Vi placerar bullen i en papperspåse, då bevaras eventuella spår bäst. Vid bevissäkring ska man aldrig använda plastpåse.

Sedan lägger vi ut en varning i Facebookgruppen för Malmös hundägare – det här larmet är verkligen på riktigt.

Sysdsvenskan Spårhundarna skär upp brödbullen och hittar den vassa metallstjärnan, centimeterstor med åtta knivskarpa taggar.

Bild: Camilla Sylvan

Detta är första gången sedan den 25 januari som ett dåd med fyllda hundbullar inträffar. Flera gånger har oroliga hundägare hittat brödbitar, krutonger, köttben och liknande på marken och varnat för att de kan vara förgiftade eller innehålla något farligt.

Men i flera fall har det visat sig att matresterna inte innehåller några vassa metallbitar. Så detta är första gången på tio veckor som hundplågaren helt säkert har varit aktiv igen.

Annons

– Skulle Tino hitta en sådan bulle skulle han sluka den direkt. Vi måste leta vidare. Jag hoppas att vi hittar idioten som gör det här, säger Dejan Nenadovic.

Efter att vi hittat, tagit tillvara och undersökt brödbullen kör vi till rättscentrum på Porslinsgatan för att lämna in bullen. Där tar polisen upp data om fyndtid, plats och tar emot bullen. Tidigare har endast två ”hundbullar” skickats för undersökning av polisens laboratorium NFC. Båda gångerna har beskedet varit nedslående: På grund av värmen vid bakningen har alla spår, även dna som skulle kunna knyta en gärningsman till brotten, förstörts.

Annons

Inbäddat innehåll

• Lyssna på podden ”Sydsvenskan Dok” om jakten på hundplågaren

Du kan lyssna i spelaren nedanför, eller där du lyssnar på dina poddar – som Spotify, Apple Podcasts eller Google Podcasts.

Inbäddat innehåll

Annons

Inbäddat innehåll

Inbäddat innehåll

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan