Annons

Annons

Annons

Fryshusets hemligheter

Fryshusets ordförande lägger locket på efter skandalerna

Som styrelseordförande är han ytterst ansvarig för missförhållandena i stiftelsen Fryshuset. Men trots hård kritik från både socialtjänsten, polisen och en majoritet i justitieutskottet, vill entreprenören från Helsingborg, Christer Thordson inte ställa upp på en intervju.

I en forskarrapport från Linnéuniversitetet hyllades Passus som ett program som fungerade. Men uppgifterna i granskningen visade en annan sida.

Bild: Petter Bjerregaard

Annons

Med projekt över hela landet och en omsättning på runt 400 miljoner kronor är Fryshuset, enligt egen utsago, Sveriges största ungdomsverksamhet. De driver också Passus, ett av landets största avhopparprogram för gängkriminella, som finansieras av skattemedel från kommuner, polisen och Kriminalvården.

Sydsvenskan har visat att klienter inte fått den ”heldygnsvård” som avhopparnas hemkommuner har betalat miljonbelopp för, hur Fryshusets vd mörkade att en anställd pressade en klient till att ha sex och röjde uppgifter om andra klienter och att klienter lärt sig bidragsfuska.

Till exempel så har personer som har socialbidrag eller sjukersättning avlönats med presentkort, prylar och i ett fall hyresinbetalningar utan att det har redovisats som inkomst.

Annons

– Hur kan en verksamhet säga ”kom till oss så hjälper vi dig sluta vara kriminell” när verksamheten själv egentligen är kriminell? sade dåvarande administrativa chefen i Sydsvenskan.

Annons

Fryshusets har, efter avslöjandena, startat en intern översyn av sina rutiner och riktlinjer.

– Vi ser självfallet mycket allvarligt på de uppgifter som har presenterats i media och vi gör en intern översyn av våra rutiner och riktlinjer, för att vid behov vidta åtgärder, förklarade Johan Oljeqvist, vd för Fryshuset, i ett pressmeddelande.

Vd Johan Oljeqvist och Fryshusets ordförande Christer Thordson.

Den som är ytterst ansvarig för bokföringen i en stiftelse är däremot, enligt lag, styrelseledmöterna.

Men hur Fryshusets styrelse ser på det misstänkta bidragsfusket och bokföringstrixandet som pågått på huvudkontoret i Stockholm får vi inte veta. Sydsvenskan har vid upprepade tillfällen under flera veckor försökt få Fryshusets styrelseordförande, Christer Thordson från Helsingborg, att ställa upp på en intervju.

Han hänvisar frågor till företagets mediaavdelning och skriver att han och resten av styrelsen har ”stort och oförtrutet förtroende för vd”.

Därefter återkommer Fryshusets kommunikationskonsult och avböjer en intervju: ”Vi upplever inte att fakta och intervjuer kring organisationen eller personer har presenterats på ett professionellt, objektivt eller sakligt sätt – tvärtom.”, skriver konsulten.

Annons

Annons

Vad Christer Thordson grundar påståendena på vill han inte utveckla.

Entreprenören Christer Thordson har ett förflutet som Ikeas internationella chefsjurist. På senare år har han specialiserat sig på affärsetik, berättar han i en intervju med Raoul Wallenberginstitutet där han också är styrelseledamot.

I den styrelsens för Fryshuset där han är ordförande sitter också vd Johan Oljeqvist samtidigt som styrelsen är hans arbetsgivare.

Christer Thordson är också ledamot i valberedningen, som föreslår vilka som ska sitta i styrelsen.

”Att VD för en stiftelse är ledamot i styrelsen är inte ovanligt och är förenligt med lagstiftning.”, skriver Christer Thordson i ett mejl.

Fakta

Fryshusets styrelse

Ordförande: Christer Thordson

Vice ordförande: Birgitta Stymne Göransson

Ledamöter: Johan Oljeqvist (vd på Fryshuset), Ewelina Tokarczyk Holm, Kevin Ryan, Anders Högberg, Morten Kjærum, Mikael Ahlström, Veronica Rörsgård, Lamin Sonko, Christian Jochnick

Sekreterare: Negin Tagavi (biträdande vd på Fryshuset)

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan