Annons

Annons

Annons

Bostadsmarknaden

Insändare
Skyll er själva hyresvärdar

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Hur drabbas du av hyreshöjningarna i Malmö? Kommentera längst ner i artikeln!

Fastighetsägarna begär ytterligare hyreshöjningar i Malmö. De klarar inte att både betala sina lån och behålla lönsamheten; räntorna är för höga.

Fastighetsägarna verkar tagna på sängen, efter många goda år med billiga lån. Med lånen har de köpt fastigheter och byggt nya hus. De har gjort ytskiktsrenoveringar i lägenheterna; lagt parkettgolv och installerat handdukstorkar på löpande band, för att kunna höja hyran rejält även vid sidan av de årliga förhandlingarna. Till aktieägarnas glädje har hyresintäkterna ökat snabbt och fastigheterna har stigit i värde.

Bild: Lars Brundin

Annons

Annons

Till skillnad från många andra företag verkar fastighetsägarna tro att de kan investera helt utan risk. De räknar med att utan vidare lägga lånekostnaden på hyresavin, nu när kalkylen inte håller och det visar sig att man har belånat sig över sina tillgångar. Oavsett om lånen gjort nytta för hyresgästerna eller ej. Inför en ny hyresförhandling finns det bara ett rimligt bud till Heimstaden, Trianon och de andra: skyll er själva.

”Hela vårt resultat från i fjor försvinner” förklarar Trianons vd i Hem och hyra. Det är säkert väldigt stressigt för fastighetsägarna nu. De förvaltar våra bostäder som finansiella tillgångar och har ett ansvar, inte gentemot hyresgästerna, utan gentemot ägarna.

Men det behöver inte vara så. Att bostadsförsörjningen styrs av enskilda intressen på finansmarknaden, är såklart ett resultat av politiska beslut. En annan politik, för allas rätt till bostad på riktigt, är möjlig.

Karin Grenestam, Förbundet allt åt alla

Så här skriver du en insändare

Berätta – hur drabbas du av hyreshöjningarna i Malmö?

Inbäddat innehåll

Annons

Läs mer:

Insändare Vilken planet bor ni på, Heimstaden?

Krav på extrahöjning: ”Kan sluta med Vilda västern på hyresmarknaden”

Privata hyresvärdar vill fortsätta höja hyran

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan