Det är ett allvarligt fel i organisationen av sjukvården, skriver representanter för det fackliga utskottet inom Socialdemokraterna i Skåne.

Hela karusellen med hyrpersonal har gått över styr, skriver artikelförfattarna.
Bild: Arkiv
Region Skånes vårdinrättningar hyrde i fjol in personal för 453 miljoner kronor. Det innebar en ökning med 61 miljoner kronor jämfört med året innan. Det handlar om skattepengar och den allmänna välfärden. Om arbetsmiljön för dem som är anställda och om vården för dem som behöver den.
Samtidigt arbetade skånska undersköterskor med anställning i Region Skåne sammanlagt 339 783 övertidstimmar till en kostnad av dryga 193 miljoner kronor. En summa som skulle ha räckt till 383 årsanställda undersköterskor.
Annons
Annons
Det ser måttligt bättre ut året innan med en slutsumma för uttagen övertid på drygt 165 miljoner kronor, vilket skulle ha räckt till 327 anställda undersköterskor.
Hela karusellen med hyrpersonal har gått över styr. Ju fler mellanhänder desto fler ska ha del av pengarna. Den dränerar inte bara välfärden och regionens ekonomi utan också dess kompetens.
De flesta är sig själv närmast och går dit pengarna finns. Först lämnade läkare Region Skåne, sedan sjuksköterskor och numera finns det en ny kolumn i regionens statistik: ”övrigt”. För två år sedan hamnade 1,74 miljoner kronor som gick till hyrpersonal under denna något diffusa beteckning. I fjol var motsvarande siffra nästan 12 miljoner. Det är en ökning med 573 procent. Vilka som gömmer sig under ”övrigt” vet vi inte, men vi vet att det numera också finns en marknad för hyrundersköterskor.
Hur kommer sig den galopperande övertiden? Vi vet att det finns medarbetare och medlemmar i Kommunal som trots att det strider mot lag och avtal arbetade mer än 400 övertidstimmar i fjol. Det är orimligt, för att inte tala om olagligt. Det ger inte en kvalitativ god vård oavsett hur skicklig i grunden den som utför arbetet är. Övertidstimmar på den nivån leder till ohälsa hos personalen, både fysisk och psykisk.
Det är något allvarligt fel i hela organisationen av den skånska sjukvården. Den är kroniskt underbemannad, har orimliga kostnader för hyrpersonal och samtidigt har de som är anställda av regionen orimliga uttag av övertid. Dessutom matchar inte personalens löner deras kompetens. De har ett stort ansvar, men små möjligheter till kompetensutveckling. Risken är att personalen flyr sina jobb och till och med sitt yrke.
Annons
Annons
Likt ett mantra säger de politiker som styr Region Skåne att det inte finns personal att anställa. Vad krävs för att de ska se det vi ser? De pengar som finns måste fördelas på rätt sätt. När arbetsmiljö och villkor är bra, när regionen erbjuder en lön som det går att leva på och möjligheter till kompetensutveckling, då vill personalen stanna kvar och då finns det fler att anställa. Det sker när personalen inte tvingas följa pengarna till bemanningsföretagen.
Det måste ske en förändring. Nu. Och det är den moderatledda politiska ledningen för Region Skåne som måste skapa den. Det är dags att sluta använda hyrpersonal. Det är dags att bemanna upp den skånska sjukvården från grunden. Det är dags att släppa prestigen. För personalens skull och för medborgarnas skull.
Summan för hyrpersonal, 453 miljoner, plus summan för övertidstimmar, 193 miljoner, är lika med 646 miljoner. För det beloppet kan regionen anställa i runda tal 1 200 undersköterskor. Det hade gjort skillnad i den skånska vården.
SKRIBENTERNA
Representanter för det fackliga utskottet inom Socialdemokraterna i Skåne
Tina Christensen, Kommunal
Thomas Westman, Målarna
Leif Göthed, IF Metall
Mats Panther, Handels
Stefan Pinjefors, Seko
Markus Kristiansson, Byggnads
Andreas Johansson, HRF
Anders Nilsson, Elektrikerna
Per-Ola Nilsson, ordförande för LO-distriktet i Skåne
Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.