Annons

Annons

Annons

Los Suecos

Kontraktsmördarna från Malmö erkänner mord – får sänkta straff

I en uppgörelse med åklagarsidan erkänner medlemmar i Malmöligan Los Suecos två mord på Spanska solkusten. Vissa sin direkta medverkan, andra att de hjälpt till. Som belöning lovas de alla kraftigt sänkta straff. Huvudmannen kan släppas redan om två veckor.
– Det är erkännanden under press, säger en av försvarsadvokaterna till HD och Sydsvenskan.

Till vänster: Mördaren flyr på motorcykel. Till höger: en bild från rätten när Los Suecos ställdes till svars. Rättegången började i måndags.

Bild: Sydsvenskan

Annons

Efter flera dagars diskussion mellan åklagare och försvarare både i och utanför rättssalen i Malagas tingsrätt kom sanningens ögonblick på fredagseftermiddagen. Den femte rättegångsdagen.

Åklagare Carlos Tejada frågade den man han anklagar för att ha hållit i vapnet vid båda mordtillfällena: ”Var det du som gick mot offret den 12 maj 2018 med en mörk integralhjälm och sköt honom till döds med pistol?"

– Ja, det stämmer, svarade mannen från Malmö, 28.

Bakgrunden: ett bråk mellan de båda, enligt honom.

Dialogen har återgetts för Sydsvenskan av personer på plats i Malagas tingsrätt och bekräftats av två advokater.

På samma sätt erkände 28-åringen att han i augusti 2018 sköt ihjäl knarkhandlaren El Zocato utanför dennes hem med nio skott. Och flydde på cykel.

Annons

Vid det erkännandet ska El Zocatos änka ha kollapsat i salen.

Annons

Stjärnadvokaten Gonzalo Boye försvarar den utpekade huvudmannen i Los Suecos. Han är internationellt känd som försvarare åt kataloniens president Carles Puigdemont. Här på bilden med rapparen José Miguel Arenas Beltrán.

Bild: Virginia Mayo

Den utpekade ledaren för Los Suecos, en man med danskt medborgarskap uppvuxen i Malmö som kallas Boxaren, erkänner att han hjälpte till vid mordet på El Zocato. Det bekräftar även hans advokat Gonzalo Boye för Sydsvenskan.

I rätten sa Boxaren att han uppehöll El Zocato under en middag i Puerto Banus före mordet, så att mördaren skulle veta var offret befann sig och kunna förbereda dådet ordentligt.

– Notera nu att det här är mycket kortfattade erkännanden. De har alla i princip bara svarat ”ja” på åklagarens beskrivningar av brotten, säger Gonzalo Boye.

– Det är erkännanden under press – de är oskyldiga, men de är också affärsmän och vill inte ta risken att möta en jury, där man aldrig vet vad som kan hända.

Övervakningsfilm från mordet på El Zocato:

Inbäddat innehåll

Men rent sakligt är hela brottsutredningen ”bullshit” – skräp – enligt Boye.

– Det insåg åklagaren redan tredje rättegångsdagen. Det var därför han visade upp en vit flagga och kom till oss och började förhandla.

Flera av de andra inblandade erkänner olika former av medhjälp – bland annat kring hanteringen av den motorcykel mördaren flydde på vid det första mordet. Skyttens bror liksom Boxarens bror tar på sig att de hjälpt till att gömma undan den.

Annons

Annons

I utbyte mot sina erkännanden får de misstänkta ”nedjusterade straff”, enligt vad åklagare Carlos Tejada sa i rätten. Här talar vi om rejäla justeringar.

Övervakningsbilder visar ”Boxaren” vid tiden för hans möte med El Zocato, timmarna före mordet.

Inledningsvis yrkade åklagaren på livstid, vilket senare ändrades till cirka 50 års fängelse för var och en av de fyra huvudmännen. Detta efter att domstolen under utredningstiden underkänt yrkandet att straffa dem för att de ingår i en ”kriminell organisation”.

Standardstraffet i Spanien för att avsiktligt skjuta ihjäl en annan människa ligger typiskt på mellan 15 och 25 års fängelse.

Nu landar straffet för skytten, en 28-åring från Malmö, på cirka fem år. Han får sitta inlåst ett år till.

Den utpekade huvudmannen – Boxaren – som greps i Dubai 2020 efter att ha varit efterlyst, kommer att släppas om max ett par veckor och har med det avtjänat cirka två år och nio månader.

Först i juni 2020 greps den utpekade ledaren, i Dubai. Här på spaningsbilder när han går ut med soporna.

Bild: Polisen i Dubai

Männens respektive bröder häktades i november 2018 och släpptes i fjor mot borgen vid olika tillfällen. Tiden de suttit kvittas mot straffet.

Även två män från Malmö och en äldre kvinna, som skötte inköp och transport av mördarens motorcykel – från Tyskland till Spanien i en bil hyrd i Helsingborg – erkänner att de visste att de var inblandade i något olagligt. De har alla suttit häktade under viss tid i Spanien och deras straff kvittas nu mot den tiden.

Annons

Annons

– Flera av de åtalade har sagt till mig att det gör ont att erkänna, min klient säger det med eftertryck, när man inte har gjort någonting, säger Gonzalo Boye.

– Men erbjudandet från åklagaren var för bra för att säga nej till. Bättre än att behöva gå igenom hela den här processen.

LÄS MER:

Podd: Lyssna på hela dokumentärserien om Los Suecos här

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan