AnnonsThuleslund

Så blev den anrika gården en modern möbelbutik

En lång ståtlig lindallé leder ner till Thuleslund. En klassisk fyrlängad skånsk gård med gedigna väggar i gråsten. När familjen Åkerblom köpte gården var den i stort behov av renovering. Men idéer saknades inte. Idag är Thuleslund en möbelbutik som lockar besökare från hela södra Sverige.

Hans-Erik och Ann-Britt Åkerblom startade butiken när barnen var små. Nu är sonen Carl utbildad lantmästare och ägnar sig mer åt odlingarna medan Mikaela och Gustaf arbetar med butiken. Mormor Britt är också en viktig del av företaget - precis som alla de anställda.

Thuleslund fyller 20 år - läs mer om butiken här

Mellan Fränninge och Vollsjö, ligger Thuleslund. När Hans-Erik och Ann-Britt Åkerblom fick syn på gården bodde de bara några kilometer bort men Thuleslund hade ytor och möjligheter som kittlade fantasin.

Tankarna spirade på att skapa något tillsammans där bådas intressen och kompetenser gick att förena för lantbrukarsonen från trakten och handlardottern från Örkelljunga. 1999 köpte de Thuleslund och fyra år senare var gården både möbelbutik och ett levande jordbruk.

– Vi odlar vete, maltkorn, raps, vall och potatis på åkrarna, berättar Hans-Erik som delar sin tid mellan gården och butiken.

– Jag brukar säga att han är 100 procent på gården och 100 procent i butiken, säger Ann-Britt och skrattar.

1999 köpte Ann-Britt och Hans-Erik Åkerblom Thuleslund och fyra år senare var gården både möbelbutik och ett levande jordbruk.

Möbelbutiken började i lite mindre skala på 400 kvadratmeter men har växt successivt. Idag är butiken tio gånger större och sträcker sig över två våningar. Den inrymmer även ett café där hungriga gäster kan sitta ner och ta en smörgås, paj eller kaka.

Nu händer det inte lika ofta men ett tag fick Hans-Erik och Ann-Britt ofta frågan ”Hur kan en butik som denna fungera här ute?”

– Då var gårdsbutik ett helt nytt begrepp. Nu är vi många fler näringsidkare här i trakten som lockar besökare, säger Hans-Erik.

– Jag tror hemligheten är att vi hela tiden haft ett brett sortiment. Redan när vi startade hade vi sängar, soffor, köksmöbler och husgeråd. Lite av allt. Därefter har vi byggt på med fler och fler leverantörer, säger Ann-Britt och nämner varumärken som Englesson, Norell, Naver, G.A.D, Rowico, Skovby, Kristensen, Klong, Sika och Brafab.

Thuleslund fyller 20 år - läs mer om butiken här

2018 belönades Thuleslund med priset ”Årets möbelbutik i Sverige”.

Men det finns långt fler.

2018 belönades Thuleslund med priset ”Årets möbelbutik i Sverige”, en utnämning som gjorde dem mycket stolta och fick dem att känna att de var på rätt spår.

– Vi lyssnar mycket på kunden och vad de vill ha. Nyckeln är att kunna erbjuda rätt produkter och rätt leverantörer. Det har gjort oss starka.

I butiken finns stort fokus på svensktillverkade produkter, till exempel är sängsortimentet från svenska tillverkare och Bröderna Andersson i Vetlanda har funnits med länge som leverantör av soffor och fåtöljer. I butiken finns en härlig mix av modernt och klassiskt. Möbler som passar i både mer minimalistisk inredning såväl som sekelskiftes.

Mormor Britt var en viktig kugge i starten av företaget.

Att Thuleslund även har ett betydande jordbruk har varit en viktig trygghet kanske främst under uppbyggnadsfasen av butiken, men även fortsatt.

– Några av våra anställda jobbar i båda verksamheterna. Är det lite att göra i jordbruket så finns det alltid att göra i butiken och vice versa, säger Hans-Erik.

Även barnen står med ett ben i vardera del. Sonen Carl är utbildad lantmästare och ägnar sig mer åt odlingarna medan Mikaela och Gustaf arbetar med och i butiken. Mormor Britt var en viktig kugge i starten och hon är fortfarande en viktig del av familjen och företaget.

– När vi var små var det mormor och morfar som fixade och hämtade medan mamma och pappa hade fullt upp med butiken, berättar Mikaela.

Sex dagar i veckan håller Thuleslund öppet. Kunderna kommer från mestadels västra Skåne men även Blekinge och Göteborg, berättar Ann-Britt.

– Många är barn till tidigare kunder, vi har hela generationer som handlar här. Det är lite extra roligt med tanke på att vi också är det.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan