Annons

Annons

Annons

Mordet på Tove

Vetlandadomen kan bli unik – första i sitt slag

De åtalade för mordet på Tove i Vetlanda kan bli de första kvinnorna under 21 år att dömas till livstids fängelse i Sverige – om rätten går på åklagarens linje. I dag faller domen i det mycket uppmärksammade fallet.

18-åringen och 20-åringen, som står åtalade för mord och grovt gravfridsbrott, kan bli de första kvinnorna under 21år som döms till livstids fängelse i modern tid i Sverige.

Annons

I november i fjol dömdes en 18-årig man för morden på två lärare på Latinskolan i Malmö. Han blev den första så unga personen att dömas till livstids fängelse i Sverige i modern tid.

De misstänkta för Toves död, 18 och 20 år gamla, kan bli de första unga kvinnorna. Åklagaren Adam Rullman har yrkat på livstid för 20-åringen, och livstid alternativt 18 års fängelse för 18-åringen.

Tidigare har åldersgränsen för livstidsstraff varit 21 år i Sverige, men vid årsskiftet 2022 sänktes den till 18 år. Dock har ingen kvinna under 21 år ännu dömts till livstid.

"Helt unikt"

– Vi kan konstatera att det förekommer att kvinnor döms till livstids fängelse, men om vi pratar dödligt våld så är det betydligt ovanligare bland kvinnor. Där utgör kvinnor bara en av tio ungefär som döms, säger Jenny Yourstone, doktor i psykologi vid Södertörns högskola, som forskat på dödligt våld hos kvinnor.

Annons

Annons

Oavsett vad de båda misstänkta i Tove-fallet döms för är fallet unikt, konstaterar hon.

– Dels i och med att det rör två kvinnor som är väldigt unga och ostraffade sedan tidigare. Dels på grund av tillvägagångssättet, då tänker jag framför allt på hur de har hanterat kroppen efteråt, säger Jenny Yourstone och tillägger:

– Så oavsett om rätten väljer att gå på den ena eller den andras berättelse, så är det helt unikt och kommer med absolut största sannolikhet gå vidare till hovrätten.

Elva livstidsdömda kvinnor

Totalt sitter 194 personer fängslade på livstid i Sverige, varav elva är kvinnor. Det visar statistik från Kriminalvården från den 1 mars 2023. Personer som tidigare dömts till livstid, men sedan fått straffet omvandlat till ett tidsbestämt straff är exkluderade.

Samtliga elva livstidsdömda kvinnor är dömda för mord alternativt medhjälp, försök eller anstiftan till mord.

Fakta

Fakta: Tove-fallet

En lördagsnatt i oktober 2022 försvinner 21-åriga Tove efter en utekväll i centrala Vetlanda. Hon anmäls försvunnen dagen efter, och en stor sökinsats med hundratals frivilliga drar i gång.

Kort efter Toves försvinnande riktas misstankarna mot två kvinnor, 18 och 20 år gamla, som är bekanta till Tove.

I början av november hittas Tove död i ett skogsområde utanför Vetlanda. I mars åtalas de båda kvinnorna för mord och grovt gravfridsbrott.

Enligt åklagaren har de tillsammans och i samförstånd strypt Tove till döds och sedan försökt bränna kroppen. Båda kvinnorna har erkänt att de flyttat kroppen men förnekar mord.

Onsdag den 19 april klockan 14 meddelas domen.

Annons

Annons

Fakta

Fakta: Kvinnor dömda till livstid

I Sverige finns just nu bara elva kvinnor som sitter inne på livstid. Här är några av de senaste fallen:

Mars 2022. En 90-årig man dödas i Helsingborg. En 59-årig kvinna döms till livstids fängelse för mord.

September 2020. En personlig assistent i Trollhättan dödas av en kollega. En kvinna i 40-årsåldern döms till livstids fängelse för mord.

Januari 2020. Kvinna i 50-årsåldern knivhuggs ihjäl i ett lägenhetsbråk i Sundsvall. En jämnårig kvinna döms till livstids fängelse.

Augusti 2015. En äldre man dödas och en kvinna skadas i en attack i sommarstugan utanför Arboga. Parets dotter, en kvinna i 40-årsåldern, döms till livstids fängelse.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan