Själv missade jag torsdagens informationsmöte om stadsutvecklingen i Limhamn, men jag uppskattar verkligen att ett sånt möte hölls och att medborgardialogen är ett viktigt redskap i processen med stadens utveckling.

Silorna i Malmö, 2019.
Bild: Hussein El-alawi
Annons
Annons
Europeiska landskapskonventionens syfte att ge de boende mer inflytande börjar ge effekter i samhället och det är en styrka för demokratin på sikt. Jag uppskattar Malmöpolitikernas och tjänstepersonernas strävan efter klimatneutralitet, att minska bilens påverkan och att förtäta staden.
I vår skenande klimatkris är en omsorgsfull och genomtänkt stadsutveckling fullkomligt nödvändig, och därför är det av flera skäl helt fel att bygga 30-våningshus i betongstomme i hjärtat av gamla cementa:
• Klimatmässigt, eftersom återbruk av äldre strukturer är mycket mer klimatsmart.
• Mikroklimat, då höga hus ger starka vindar och långa skuggor.
• Social hållbarhet, alla studier hittills visar alienation och kontaktlöshet i vertikala konstruktioner med den höjden.
• Stadsbild, vertikala utropstecken är stressande och påträngande i en flack terräng och tar oproportionerligt stor visuell plats i förhållande till annat. Undantag finns förstås men då ofta med en publik funktion.
• Identitet, om Limhamn är känt för något är det ju kalken, lim betyder kalk och all hantering och framställning av kalkcement har präglat orten historisk sätt. Se det som en styrka att varsamt utveckla istället för att slå sönder de sista resterna.
Annons
Vi behöver platser med karaktär i staden som helhet. Dra nytta av de befintliga kvalitéer vi redan har och gör spännande tillägg och addera kvalitéer med ny konst och arkitektur, så som intentionerna är i ”politik för en gestaltad livsmiljö”.
Malmö, lycka till med den fortsatta stadsutvecklingen!
Henrik Borg