Läs mer om Bröderna Anderssons möbelhistoria här!
– Bra kvalitet, svenskt och rejält. Så beskriver Ann-Britt Åkerblom kortfattat Bröderna Anderssons möbler. Hon och maken Hans-Erik är grundare och ägare till möbelbutiken Thuleslund som fyller 20 år 1 maj, vilket också kommer att uppmärksammas i butiken.
Bröderna Anderssons har några fler år i den svenska möbelhistorien. Tillverkningen av möbler i småländska Ekenässjön nära Vetlanda startade redan 1914. Gottfrid Andersson och hans hustru Jenny hade några år tidigare köpt två kvarnar, en såg och stickhyvel. Den ena kvarnen blev till en kraftstation som försåg samhället med ström.

"I en värld där allting är så flyktigt är det härligt med en svensk tillverkning som stannar kvar och värnar om både kvalitet och formspråk."
Därefter byggde Gottfrid och hustrun en snickeriverkstad för möbeltillverkning. Och på den vägen är det. Idag är Bröderna Anderssons en välkänd svensk möbeltillverkare där hela produktionskedjan sker under ett och samma tak. De typiska Bröderna Andersson-sofforna och fåtöljerna är ofta i en klassisk men lite stram modell. De första modellerna var i mohairplysch för att övergå till mer blommiga tyger, nu finns det även soffor i skinn.
Vi är tre kusiner som tagit det vidare men fjärde generationen är också på väg in i företaget
– De är väldigt omtyckta och folkliga, säger Mikaela Åkerblom när vi vandrar runt i butiken.
Tyget är viktigare än många tror, menar hon.
– En modell kan skifta oerhört i utseende beroende på vilket tyg du väljer. Enfärgat, skinn eller blommigt, det blir inte samma soffa, säger hon och fortsätter:

Det finns alltid minst en blommig soffa i butiken på Thuleslund. Här en från Bröderna Anderssons.
– Vi försöker alltid ha en blommig soffa i butiken. Det har varit mycket grått, svart och vitt tidigare, men man kan behöva något annat också.
Ann-Britt Åkerblom håller med.
– Allt fler kunder pratar om färg, nu vågar man sätta lite mer färg, säger hon.
Thuleslund erbjuder också ett stort urval av olika tyger för soffor, fåtöljer och pallar. Mikaela visar flera olika tygprover, alla i härliga mönster.
– Vill man sätta färg på något kan man till exempel byta tyg på en fåtölj till ett Morristyg. Morris har varit inne en tid och fortsätter vara det, säger Mikaela.

Fåtölj och fotpall klädd i tyg från brittiska Morris.
Ann-Britt har besökt Bröderna Anderssons fabrik i Ekenässjön, det var ett besök som gjorde stort intryck på henne.
– I en värld där allting är så flyktigt är det härligt med en svensk tillverkning som stannar kvar och värnar om både kvalitet och formspråk. Med Bröderna Anderssons får du vad du betalar för. Möbler med en massiv trästomme och stoppning som går att klä om gång på gång. Det är hållbarhet.
Bröderna Anderssons finns i 150 butiker runt om i Sverige och exporterar även möbler till hela Skandinavien, berättar en av ägarna, Jan Andersson, som driver Bröderna Anderssons vidare i tredje generationen.
– Vi är tre kusiner som tagit det vidare men fjärde generationen är också på väg in i företaget. Det var vår farfar som startade det.

"En modell kan skifta oerhört i utseende beroende på vilket tyg du väljer. Enfärgat, skinn eller blommigt, det blir inte samma soffa", säger Mikaela.
Nu har det gått tio år sedan Thuleslund fick in varumärket i butiken.
– Jag minns att Jan på Bröderna Anderssons sade att ”här skulle vi ju varit långt tidigare”, säger Ann-Britt och skrattar.
Jan Andersson minns och instämmer.
– Ja vi hade missat Thuleslund. Men nu är de vår största kund i södra Sverige och har ett väldigt stort sortiment av oss. Både skinnsoffor och våra klassiska modeller med mönsterpass på plymå. Det är bara vi och Svenskt Tenn som har det.
När Thuleslund firar 20 år som möbelbutik reser Jan Andersson ner till butiken.
– Jag kommer att vara på Thuleslund hela lördagen 29 april, om man vill prata eller veta mer om oss.
Bröderna Anderssons, ett familjeföretag, precis som Thuleslund.