I Sydsvenskans kulturpodd ”Gräv bort Skåne!” undersöker vi kulturvärlden från ett skånskt perspektiv. Du kan lyssna i spelaren ovan, eller där du lyssnar på dina poddar – som Spotify, Apple Podcasts eller Google Podcasts. Följ ”Gräv bort Skåne!” i din poddspelare så missar du inga nya avsnitt.
Annons
Annons
Allt började med en nyskriven sång i andra avsnittet av ”Drag race Sverige” i SVT. I ett talangnummer låg Elecktra utfläkt på en divan och räknade på bred skånska upp allt som hon ville ”unna saj”: ”Juveler, solarie, Irish coffee. Synn å slänga ju”.
Det blev starten på en viral trend. ”Unna daj” hörs precis överallt nu och har även plockats upp i flera reklamkampanjer.
– Det är väldigt fint att typ hela Sverige går runt och säger de fraserna, säger Robin Werner som gör dragartisten Elecktra.
I senaste avsnittet av kulturens podd ”Gräv bort Skåne!” berättar han att inspirationen kom från kvinnorna i hans släkt.
– ”Unna daj” är ju min mossa, min mormor, min farmor, den äldre generationen: ”Det är fredag kväll, ska vi ta och unna oss något gott framför tv:n?”
Inbäddat innehåll
Texten är en hommage till kvinnorna i hans släkt (ja, familjen har haft ett hemmasolarie) men alla kan relatera till den. Robin Werner ville fånga stämningen när man är på väg himm fredag eftermiddag och vill unna sig ”något gott till fredagsmyset”.
Musiken skapades bland annat av Robin Werners make Jonny. Och det var Jonnys mamma som inspirerade till de episka orden ”synn å slänga ju”.
– Min kära svärmor kom till Sverige från Bosnien när hon bara var sjutton år gammal. Hon var helt själv, utan pengar, och dessutom gravid med Jonny. Slit och släng-jargongen finns inte hos henne. Man slänger inte en halv potatis utan den åker in i kylen.
Annons
– ”Synn å slänga ju” är också en form av att unna sig. Om det är kvar lite chips och dipp från söndagens filmkväll på måndagen så är det ju synn att slänga ju. Ska vi inte äta upp det, säger Robin Werner och skrattar.
Annons

– Alla vill kanske inte betala för ”Drag race Sverige” men jag har aldrig velat betala för en fotbollsmatch. Det går enormt mycket skattepengar till polisutryckningar för att heterosexuella män inte kan bete sig kring en match, säger Robin Werner i ”Gräv bort Skåne!”.
Bild: Lars Brundin
Han konstaterar att namnet Elecktra egentligen inte stämmer så väl in på hans drag, eftersom han hämtar så mycket inspiration från skånska kvinnor han träffat i vardagen.
– Jag skulle egentligen ha hetat Anna-Katarina Andersson, det hade varit mer passande. Men nu har jag haft namnet sedan 2004 så det är lite sent att ändra.
För den skånska publiken är Robin Werners Elecktra ingen nykomling utan har länge uppträtt med den populära draggruppen Cabaret Moulin där även maken Jonny ingår som divan Babushka. Robin beskriver sin situation som privilegierad.
– Det är inte något som växer på träd inom vårt community, att man som dragqueen har en partner som stöttar en, säger han och härmar hur vissa gaykillar resonerar: ”Jag vill vara tillsammans med en man, och inte med en man som klär ut sig till kvinna. Jag vill inte ha en fjollig kille”.
– Sådant där har man hört mycket genom åren från dragsystrar.
Och just därför är programmet ”Drag race Sverige” så viktigt, säger han. Dels för att man får lära känna personerna bakom drag-personan, dels för att man förstår att det är en konstform som kräver hårt arbete.
Annons
Det blev tydligt i sjätte avsnittet av ”Drag race Sverige” i SVT där fem straighta killar gästade programmet för att pröva på att vara dragqueen. Robin Werner fick sminka och klä Simon Sköld (Camilla Läckbergs make), som var imponerande duktig på att gå i höga klackar.
Men det är långt ifrån alla som accepterar drag som en konstform. I USA har flera republikanska politiker försökt förbjuda dragqueens från att uppträda för barn eller i närheten av skolor.
Annons
– Det är helt absurt. Hur många barn har dött av en dragshow kontra hela vapenlags-grejen?
Kulturkriget bedrivs också här på hemmaplan. I Sverige har till exempel SD-politiker försökt stoppa dragqueensen i ”Drag story hour” från att läsa sagor för barn.
Robin Werner säger att dragqueens ibland kan använda ett språk som är lite under bältet men att de självklart lägger om sitt språk om publiken består av barn.
– Jag tror nog att Sean Banan pratar på ett sätt om han giggar på en nattklubb klockan två på natten kontra om han står på en festival klockan ett på dagen. Man anpassar sig, det gör ju alla artister och konstnärer.
För egen del har han dock knappt fått något hat under sin medverkan i ”Drag race Sverige”. Tvärtom. Han berättar om tanter som skickar gulliga handskrivna lappar. Och varje söndag har det varit proppfullt på Scandic Triangeln i Malmö då publiken kunnat se det senaste Drag race-avsnittet ihop med Elecktra.
Nu på söndag sänds finalen. Dessvärre röstades Elecktra ut förra veckan, men Robin Werner deppar inte för det.
– Jag är så himla nöjd med vad jag fick visa upp.