Annons

Annons

Annons

Limhamns silor

Insändare
Nej till höghus med skyhög enformighet

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

På Tuborg Strandäng kan man få lägenhet med utsikt över brygga och egen båt. Där utnyttjas närheten till Sundet. Byggs vattennära och harmoniskt. Utsikt, livsstil, livskvalité. Attraktivt boende. Lockar folk med skatteförmåga.

Såna möjligheter finns också på Limhamn. Fast här lägger man igen vattenytor. Alltför dyrt! Anpassning till karaktär, tradition och Cementas udda möjligheter? Nä – för dyrt.

Annons

Silor med bostäder byggda i Havnestad i Köpenhamn, Gemini residence. Lägenheterna är byggda på två gamla sädessilor.

Bild: Therese Thomasson

Det första höghuset på Limhamn byggdes luftigt ljust. För att samsas med himlen och inte göra våld på harmonin i den lägre gamla staden. Men det var på 50-talet.

Annons

Sen dess har Limhamn pådyvlats ett andra höghus med stora arkitekturvolymer i räligt svart mot himlen. Och ett tredje, rörigt spräckligt. Oharmoniskt, sa Bill. Störigt, sa Bull. För jävlit, säger många Limhamnsbor.

Och nu finns ett dubbelt så högt höghus i vinnande förslaget. Ett med skyhög enformighet – som om man igen riktigt vill jävlas med Limhamnsborna och deras harmoniska och lågvuxna fiske- och kalksamhälle.

Och cementsilorna rivs för att ge plats åt monstret. En får vara kvar. Som ruin, för fladdermöss och sånt. Bostäder då? Nä – alltför dyrt. För tjock betong. Svårt med ljus och bestämmelser. Dyrare att bevara än bygga nytt... Men möjligheterna?

En möjlighet är att inte göra bostäder inuti silorna. Utan utanpå dem. Hängande från fackverk på silorna. Stöttande sig mot dessa. Glastak över fackverk, penthouse och gemenskap. Inne i silorna plats för nyttigheter. Utländska arkitekter och politiker kan sånt. Och man hade också kunnat i Malmö. Om det funnits politisk vilja. Och inte motvilja – mot det annorlunda, mot historisk harmoni och småskalighet.

Annons

Limhamn ligger vid en återvändsgränd. Färre arbetsplatser och än fler bostäder i Limhamn och Bunkeflo gör trafikinfarkten värre i återvändsgränderna. Protesterna mot mer byggnation i än värre höghus var många vid mötet den 13 april. Men bryr de sig – S och MP? Nä – här är man ”lyhörd mot en bred allmänhet (som inte protesterar) och väger samman för och nackdelar”.

Och vi Limhamnsbor befarar därmed, att vårt tidigare idylliska samhälle kommer att påföras ännu en stor dos av stadens ”nackdelar”.

Krister Pettersson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan