Annons

Annons

Annons

Malmö

Insändare
En cigg? Nej tack!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Jag har själv aldrig rökt, men ändå är jag en passiv rökare för att varje dag jag går till eller från skolan så röker folk direkt i mitt ansikte!

Det är mycket dåligt att röka för att du långsamt förstör din egen kropp – och det är helt respektlös att röka runt folk som andas in det du släpper ut.

Idag röker många i världen. Hundratals unga personer röker en cigarett varje dag och kanske tänker det är helt okej och fortsätter. Men jag tycker att vi alla ska sluta röka om vi vill alla leva ett bättre och längre liv.

Annons

Annons

Bild: Ola Nilsson

Rökning är en av de största orsaker till cancer och andra sjukdomar i din kropp. När du röker andas du in 7 000 olika ämnen som ökar risken för lungcancer och ännu mer sjukdomar i din kropp. Mer än 12 000 personer dör varje år på grund av rökning.

Den person som röker får i en fjärdedel av röken i sin kropp men resten av det andas personen ut i luften. Det leder till att andra personer andas det in och blir passiva rökare. Passiva rökare oftast vet inte att de har andats in rök och därmed ökat risken för cancer – och de kan inte göra något om det.

Visst kan det vara svårt att sluta röka. Nikotinet i tobaken gör de som röker beroende och det är nog därför många fortsätter att röka trots att det är så farligt för kroppen. Men det är inte omöjligt. Du kan sluta genom att ändra dina vanor och det är inte för sent.

Rökning är illa för alla. Du förstör dina lungor och ökar risk för cancer och andra sjukdomar, du skapar en miljö där andra blir passiva rökare och du ökar risken att du dör ung.

Det är vad som oroar mig mest för är att de flesta som röker är tonåringar och unga vuxna. Om vi ska ha ett rökfritt Sverige i 2030 måste alla ta ansvar och sluta röka! Om du som läser den här texten har rökt mycket i ditt liv kom ihåg att det är inte för sent att släppa cigaretten.

Annons

Emil Nilsson, elev på Malmö Restaurangskola

Så här skriver du en insändare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan