AnnonsThuleslund

Tänk lika långsiktigt som mormor när du inreder ditt hem

Har du kanske ärvt ett skåp som du tycker mycket om men som känns tungt och svårplacerat? Skänka eller spara? Behåll det och komplettera med en lättare möbel intill, tipsar Mikaela Åkerblom på Thuleslund.

– Vi tycker att möbler ska ses som en investering som ska hålla över lång tid. Vi hjälper dig att hitta möbler för att bygga eller komplettera ditt hem.

Mikaela Åkerblom har vuxit upp i familjens möbelbutik. Här med mamma Ann-Britt Åkerblom.

Läs mer om möbelbutiken Thuleslund här

Mikaela Åkerblom växte upp på gården men också i möbelbutiken, Thuleslund. Redan som liten började hon hjälpa sina föräldrar i butiken och det har gett henne en lång erfarenhet av inredning. Mikaela ansvarar för miljöerna, det vill säga att möblera, färgsätta och skylta om i butiken.

En trend som kommit för att stanna är hållbarhet. Att man inte ska slita och slänga som man gjort de senaste åren, utan tänka mer som mormor och farmor gjorde när det gällde större inköp, menar hon.

– Förr i tiden köpte man något och levde med det under lång tid. Men istället för att behålla ett helt möblemang som man kanske ärvt och som känns tungt, kan man välja ut några delar av det, till exempel två stolar, och komplettera med en ny soffa eller ett bord.

Fortfarande villrådig? Ta några bilder med mobilkameran och ta med till butiken, uppmanar Mikaela.

– Var inte rädd för att prata med oss, vi finns här för att hjälpa till. Om du tar med några bilder från ditt hem så blir det lättare för oss att stilmässigt och färgmässigt kunna hjälpa dig om vad som skulle kunna passa. Sedan är det förstås viktigt att du testar och provsitter det vi tipsar om, det ska ju fungera på flera olika vis, inte bara estetiskt.

Jobbar du i sterila miljöer har du ofta behov av ett mer levande hem. Eller tvärtom

Under flera år har svart, grått och vitt varit rådande. Nu kommer färgerna tillbaka och träslag mixas och matchas, berättar Mikaela.

– Nu vågar man blanda träslag, till exempel att valnöt kan möta vitoljad ek. Vi ser mer kontraster än tidigare. Samtidigt har textilierna hittat hem igen. Under lång tid har gardinerna varit borta men nu vill vi ha det lite mer ombonat. Gardiner gör stor skillnad också ljudmässigt, de dämpar ljud och det gäller även för mattor.

Läs mer om möbelbutiken Thuleslund här

Just mattor och hållbarhet går faktiskt ihop om man väljer rätt material förklarar Mikaela.

– Ullmattorna är tillbaka och det gläder mig. De håller länge om du tar hand om dem rätt, en riktigt bra investering. Viskosmattor har blivit allt vanligare men är mera svårskötta, säger hon.

Att färgerna är tillbaka i inredningen och grått är på tillbakagång är glädjande på många vis, grått är nämligen en svår färg berättar Mikaela.

– Många tänker att de väljer en grå färg på väggen eftersom det är enkelt. Men sanningen är att grått är en av de svåraste färgerna att matcha mot eftersom den kan gå i så många nyanser. Du kan ha en kallgrå färg som drar mot blått, eller en varmare som går mot gult. Sen kan du ha en grå som flörtar med grönt. Det är väldigt sällan du har en 100 procent neutral grå färg och det gör det svårt att matcha mot andra färger. I ett blåkallt grå rum får du en total krock om du stoppar in något grågrönt, det är något att tänka på.

När Mikaela berättar märks det att hon har lång erfarenhet av hem och inredning. Hon tänker på saker som de flesta av oss inte reflekterar över. Som till exempel hur arbete och privatliv avspeglas i hemmet.

– Jag märker det ofta, hur inredningen speglar personen och dess yrke. Jobbar du i sterila miljöer har du ofta behov av ett mer levande hem. Eller tvärtom, har du ett väldigt kreativt arbete där du ständigt måste lösa saker vill du ha det lite lugnare hemma. Det är ju i hemmet du samlar energi för att ta dig an vardagen.

Du som inredare, hur har du det hemma?

– När jag ägnar dagarna åt att gå igenom tygprov eller leta saker till butiken, då behöver jag något vilsamt för mina ögon när jag går hem. Så är det.

Och om man jobbar hemma?

– Då behöver man ett skrivbord! Väldigt många av våra leverantörer lade ner sin skrivbordstillverkning på grund av vikande efterfrågan, men efter pandemin har de kommit tillbaka. Ska man jobba hemifrån funkar det inte att sitta i köket varje dag, då behövs ett skrivbord. Annars riskerar du också att hälla ut både kaffe och juice på tangentbordet.

Läs mer om möbelbutiken Thuleslund här!

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan