Annons

Annons

Annons

HK Ankaret

Spelarflykt i Ankaret – klassisk klubb uppvaktar avhoppare

Efter kvalspektaklet i mars är det kaos i handbollsklubben Ankaret.

Nu har spelarna i A-laget rivit sina kontrakt – och uppvaktas samtidigt av H43.

– Vi ställde vissa krav på styrelsen som inte hörsammades och då valde vi att lämna allihop, säger målvakten Alfred Åswärd.

Text

HK Ankarets spelare blev tagna på sängen av att styrelsen redan bestämt sig för att inte tacka ja till en plats i allsvenskan. Foto: Max Wiman

Annons

Det var för en dryg månad sedan som spelarna i HK Ankaret hamnade i en öppen konflikt med klubbledningen.

Samtidigt som laget från Bjärred laddade för säsongens sista match i division 1, med vittring på allsvenskan, så visade det sig att styrelsen redan bestämt sig för att tacka nej till en eventuell uppflyttning nästa säsong.

Det var ingen hemlighet för spelarna vad som krävdes i fråga om större ekonomiska utmaningar, för att klubben skulle acceptera ett avancemang uppåt.

Det är synd att det blev så infekterat.

Däremot visste de inte att styrelsen redan kommit fram till att klubben inte var redo för allsvenskan. Det uppdagades på matchdagen bara några timmar före avkast mot Ystads IF U i sista omgången av seriespelet i division 1.

Annons

– Man levde i en slags kollektiv dröm om att det här skulle lösa sig på den tid som återstod av säsongen, så det var mycket känslor som svallade upp. Det är lätt att förstå det, men det är synd att det blev så infekterat, säger HK Ankarets ordförande Niclas Persson.

Annons

Redan då hotade spelare med att riva sina kontrakt och nu har de gjort slag i saken. Därmed har HK Ankaret för närvarande inget A-lag och därför har klubben fått dra sig ur steg 3 i Svenska cupen, där Ankaret skulle ha mött IFK Ystad i början av maj.

– Vi ställde vissa krav på styrelsen som inte hörsammades och då valde vi att lämna allihop, berättar målvakten Alfred Åswärd, som spelat för Ankaret i fem år.

Spelartruppen med målvakten Alfred Åswärd i spetsen ville att ordförande Niclas Persson (tv) skulle ställa sin plats till förfogande. Foto: Max Wiman

Enligt Niclas Persson krävde spelarna att han och styrelsens vice ordförande omedelbart skulle ställa sina platser till förfogande.

– Det skulle kännas oansvarigt mot föreningen som helhet och vi har vårt årsmöte i augusti, säger Niclas Persson.

Spelarna krävde också att klubben skulle förbinda sig att vilja ta steget upp i allsvenskan om det blev samma scenario igen.

– Det uppfattade vi som en frågeställning om klubbens inriktning och filosofi, så vi sammankallade ett medlemsmöte där över hundra personer dök upp. Där blev det väldigt tydligt att vi är en bredd- och ungdomsförening som har det som vårt primära fokus.

Där blev det väldigt tydligt att vi är en bredd- och ungdomsförening som har det som vårt primära fokus.

Annons

Annons

Huvudtränaren Per-Albin Borhammar lämnade Ankaret ganska omgående efter turbulensen för en framtid i H43. Nu kan han få sällskap av ett gäng av sina spelare från Ankaret i den klassiska Lundaklubben som håller till division 2.

– Vi ska ha ett möte på torsdag och så får vi se vart det leder, men det är ju positivt att det finns ett intresse. Sedan är det andra klubbar också som rycker i oss spelare, säger Alfred Åswärd.

Samtidigt funderar HK Ankaret på framtiden för sitt representationslag i division 1. Just nu har man varken tränare eller spelare. Förbundet måste ha klart besked före april månads utgång, det vill säga senast nu på söndag.

Lösningen kan bli ett samarbete med en annan klubb i regionen. Niclas Persson bekräftar att samtal förs med bland annat HK Malmö som idag har sitt farmarlag i division 2.

– Trots att vi är nära deadline, så är vi väldigt långt ifrån någon detaljdiskussion om hur upplägget skulle se ut. Sedan är det ofta då som detaljer faller på plats, så vi får se vad som sker denna vecka, säger Niclas Persson.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan