Annons

Annons

Annons

Drunkningsolyckan i Falsterbo

Podd: Sexårige Rais drunknade – därför döms lärarna och rektorn

Under idrottslektionen hittas sexårige Rais Baram livlös på botten av bassängen i Falsterbo – och hans liv går inte att rädda. I veckan dömdes tre lärare, rektorn och Vellinge kommun i tingsrätten. Hur kunde olyckan hända? Och hur kan domen påverka svenska lärare och skolor?

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar – exempelvis Spotify, Apple Podcasts eller Google Podcasts.

Annons

Det är en sensommardag i augusti 2020, och andra skoldagen för förstaklassarna på Tångvallaskolan i Falsterbo. Lärare och elever befinner sig vid Falsterbopoolen för en idrottslektion, och barnen testar på vattnet.

Annons

– Och efter bara en kvart så är det en flicka som brutit armen och sitter bredvid poolen, som ropar på en av lärarna, och säger: ”det ligger nån på botten”, säger Maria Sehlin, reporter på Sydsvenskan.

Sexårige Rais Baram hittas livlös på bassängens botten. Han förs med ambulans till sjukhus, men hans liv går inte att rädda.

– Det som kom fram sen var att de var 40 elever i poolen, och tre lärare. Det har väckt mycket frågor i efterhand.

Kort efter Rais Barams död startades en polisutredning, och en utredning om arbetsmiljöbrott. Tre lärare, dåvarande rektorn och Vellinge kommun åtalades. Och i måndags kom domen.

De tre lärarna och dåvarande rektorn döms av tingsrätten till villkorlig dom för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Dessutom ska Vellinge kommun betala en företagsbot på 1,5 miljoner kronor, och skadestånd till Rais Barams familj.

Sydsvenskans reporter Maria Sehlin var på plats under rättegången i Malmö tingsrätt.

– Det är en tragedi för alla inblandade. Det var väldigt tung stämning. Det var fem rättegångsdagar, och många tårar.

På plats i rättssalen var också lärare och rektorer, och inte bara från Tångvallaskolan.

– Det är ovanligt att skolpersonal åtalas och döms för något de gjort under skoltid, säger Maria Sehlin.

Annons

Annons

– Det är en dom och en rättegång som väckt mycket uppmärksamhet i Skolsverige. Har jag som lärare rätt att säga nej, när jag känner att jag inte klarar av att hantera säkerheten? Kan jag arbetsvägra? Den typen av frågor tror jag kommer diskuteras i många kommuner nu.

Tingsrättens dom kan överklagas fram till den 15 maj.

Varför döms lärarna och rektorn för sexårige Rais död? Och hur kommer svenska skolor och pedagoger påverkas av domen? Lyssna på det senaste avsnittet av ”Du lyssnar på Sydsvenskan”.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan