Annons

Annons

Annons

Malmö

Stor undersökning: Var tredje kebab i Malmö kan vara livsfarlig

30 kebaber köptes in runtom i Malmö av miljöförvaltningen. I tio av dem fanns – helt odeklarerat – ämnen som kan orsaka andningsuppehåll och andra allergiska chocker.

– Det här är väldigt allvarligt. Kebab är Malmös nationalrätt, säger enhetschef Maria Svensson på miljöförvaltningen.

Malmös miljöförvaltning har gjort en storskalig undersökning av vad som egentligen döljer sig i stadens kebabrullar.

Bild: Björn Lilja

Annons

Kebab och falafel säljs på hundratals matställen runtom i Malmö.

Hur säker är då Malmökebaben?

Enligt EU-förordningar och svensk lagstiftning är alla som säljer mat skyldiga att ha rätt innehållsförteckning och märkning.

Skälet: Femton procent av svenskarna har någon allergi mot livsmedel. Det ger drygt 50 000 matallergiker, bara i Malmö.

I lindriga fall kan matallergi leda till kliande ögon, rinnande näsa eller hudutslag.

I allvarliga fall kan matallergi orsaka en anafylaktisk chock. Alltså att den som äter fel saker svimmar eller får svårt att andas, med behov av akut vård och medicinering.

Miljöförvaltningen har låtit laboratorier undersöka vad kebabköttet innehåller, förutom kött.

Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Annons

Annons

EU har pekat ut de fjorton ämnen som flest européer är allergiska mot (se fakta).

Nu har Malmös miljöförvaltning storskaligt hämtat köttprover från kebaber runtom i staden för att kolla hur snabbmatsindustrin klarar säkerheten.

Testet gjordes på 30 ställen i Malmö: Kiosker, butiker som säljer packat kebabkött och grossister.

Kebab som säljs hos grossist eller i butik ska ha en ordentlig innehållsförteckning. Hos kebabkiosken ska det finnas skyltar som ”Är du allergisk, fråga om innehållet”. Den som frågar ska få korrekta svar.

De 30 inköpta kebaberna skickades till laboratorium.

I vart tredje fall, tio av totalt 30 kebaber, hittade miljöinspektörerna allergener som den kebabsugna köparen inte fick någon som helst information om.

Odeklarerad senap fanns i sex produkter, selleri i två och mjölk i en.

Tio av totalt 30 testade kebaber runtom i Malmö innehöll allergener som den som köpte inte fick någon information om.

Bild: Michael Probst

När allergener hittades i kebabkött från restauranger gjordes för säkerhets skull omprov. Nytt prov togs från en ny kebabstock i grossistledet från samma leverantör. Allt för att säkerställa att inte till exempel en smutsig kniv hade påverkat provet i den första testningen.

I samtliga fall hittades samma allergena ämnen även vid omproven.

Miljöförvaltningen fattade omedelbart beslut om att stoppa de kebaber vars märkning ljög. Efter larmet från Malmös miljöförvaltning återkallades de utpekade produkterna från hela den europeiska marknaden.

Annons

Ett tidigare larm från Malmös miljöförvaltning har gjort att majrova som färgats med det cancerframkallande rhodamine B, ett populärt tilltugg till falafel, inte längre får säljas någonstans i Europa.

Annons

Kan kebabsugna Malmöbor numera känna sig säkra?

– Förhoppningsvis har kebaben blivit säkrare. Mer än så kan jag inte säga, säger Maria Svensson, enhetschef för livsmedelskontrollen vid Malmös miljöförvaltning.

Maria Svensson är enhetschef för livsmedelskontrollen vid Malmös miljöförvaltning.

Bild: Hussein El-alawi

Hur vanligt är det med anafylaktiska chocker där krogbesökare i Malmö till exempel får problem med andningen?

– Tyvärr har vi haft några exempel. Då har det gällt nötter. Men det kan vara lika allvarligt om någon som är allergisk mot till exempel senap får i sig senap, som vi hittade i flera av våra kebabprover.

Varför redovisar ni inte vilka krogar som hade felmärkt kebab?

– Därför att vi har löst problemen hos dem vi har varit hos. Vi skulle aldrig släppa en så här allvarlig sak, säger Maria Svensson.

Har ni förbättrat kebabbranschen?

– Ja, den här undersökningen har haft en positiv effekt. Flera tillverkare av kebabstockar i Europa har ändrat sina kryddblandningar eller ändrat märkningen så att den stämmer med vad kebaben faktiskt innehåller.

Annons

Från miljöförvaltningen beskrivs kebab som Malmös ”nationalrätt”.

Bild: Björn Lilja

Fakta

Fjorton allergener måste redovisas

Den så kallade informationsförordningen, som gäller i hela EU, kräver att vissa allergener måste framhävas i texten till färdigpackade livsmedel. Krogbesökare med allergi ska kunna fråga om maten innehåller någon av allergenerna – och få korrekta svar. Det handlar om:
• Gluten (vete, korn, råg eller havre)
• Kräftdjur (räkor, krabba, hummer)
• Ägg
• Fisk
• Jordnötter
• Soja
• Mjölk/laktos
• Nötter
• Selleri
• Senap
• Sesamfrön
• Sulfit/svaveldioxid
• Lupin
• Blötdjur (snäcka, mussla, bläckfisk)

Läs mer:
Aktuella frågor: ”Vi kräver att kaféer och restauranger ska ha skriftlig information om allergener.”

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan