Annons

Annons

Annons

Fotboll: Serie A

Neapel dukar för fest – 33 år efter Maradona

Neapel dukar upp för fest.

Redan på söndag kan firandet braka loss om resultaten går överlägsna serieledarens väg.

– Det blir helt galet. Jag kan inte beskriva det i ord. Det måste upplevas hur vi firar, säger Napolisupportern Eugenio Salzano.

Då och nu. Diego Armando Maradona ledde 1990 Napoli till klubbens senaste italienska ligaguld. I helgen kan dagens stjärnor Chvitja Kvaratschelia och Victor Osimhen säkra klubbens första mästerskapstitel sedan dess.

Annons

Advokaten är en i mängden av de hundratusentals invånare som laddar för sitt livs party.

Vinner Napoli hemma mot Salernitana samtidigt som Lazio tappar poäng borta mot Inter är saken klar – Napoli säkrar sitt tredje ligaguld och det första på 33 år.

Staden är pyntad i ljusblått, förväntningarna vibrerar.

Tremiljonersstaden Neapel är ökänd för sina sopberg och den organiserade brottsligheten. Arbetslösheten är hög, trångboddheten påtaglig och levnadsstandarden lägre än i andra större italienska städer som Milano, Turin och Rom.

Fotbollen förenar

Men fotbollen förenar. Fattig som rik, gammal som ung är engagerad i hur tränaren Luciano Spalletti tänker, i hur hårt mittfältaren Stanislav Lobotka jobbar, i hur viktig anfallaren Victor Osimhen är för laget.

Annons

Oron har lagt sig efter en formsvacka. Efter segern borta mot Juventus är ligaguldet en formsak. Det är bara en fråga om när titeln är matematiskt klar, när firandet kan börja.

Annons

Inte ens kvartsfinalförlusten mot Milan i Champions League tycks störa supportrarna.

– Vi är 22 poäng före Milan i ligan. Det är vad som räknas. Det visar att vi är de starkaste, säger taxichauffören Giuseppe de Bernardo till nyhetsbyrån AFP.

Fotbollens betydelse är påtaglig i Neapel.

Tatueraren Salvatore Russo har bra tider. Ju närmare Napoli kommit titeln, desto fler besökare vill ha klubbmärket tatuerat någonstans på kroppen.

Så även Russo.

– Jag lade min vidskeplighet åt sidan och tatuerade in det tredje guldet, säger han till AFP.

Kulten kring Maradona

Alldeles utanför hans studio pryder en målning av Diego Armando Maradona en husvägg. Det är ingen ovanlig syn i en stad som på olika sätt upprätthåller minnet av den sedan november 2020 bortgångne argentinaren.

– Vi är mycket vidskepliga och jag kan säga dig att han hjälper oss där uppifrån. Från den andra sidan hjälper han oss att vinna titeln, den här scudetton. Diego kommer alltid att vara en del av Neapel och Neapel kommer alltid att vara Diego, säger supportern Marco Gambardella till SVT.

Dyrkandet av Maradona är starkt, mytiskt och bestående. Napolitanarna älskade hans genialitet på planen, visade tacksamhet för framgångarna han skänkte, men kanske mest av allt förstod de hans kynne och förlät honom hans tillkortakommanden.

Neapel är den fattiga och skitiga kusinen från landet, illa sedd av de förnämare, mer besuttna städerna i den norra delen av av ett land som inte enades förrän 1861 och där Neapel införlivades med våld i den nya stadsbildningen.

Annons

Annons

Maradona var pojken som med bollen som vapen kämpade sig ut ur barndomens svårigheter i kåkstaden Villa Fiorito i Buenos Aires utkanter.

1984 möttes de. A match made in heaven, skulle engelsktalande säga.

Döpte om arenan

Sörjandet vid Maradonas död tog sig många olika uttryck. Den kanske finaste gesten som hyllning till hans minne blir Napolisupportrarna påminda om varje gång de går på match. Klassiska San Paolo-stadion heter numera Diego Armando Maradona-stadion.

Hans enorma popularitet i Neapel gick upp för hela världen en sen kväll i juli 1990. Det föll sig så att Italien mötte Argentina i VM-semifinalen i Neapel av alla ställen. Argentina vann efter straffar. Maradona slog in den avgörande. Det anmärkningsvärda var förstås att stora delar av den italienska publiken hyllade Maradona, trots att deras eget landslag missat möjligheten att spela finalen i Rom några dagar senare.

Luciano Spalletti. Arkivbild.

Neapel glömmer inte sin hjälte. Men tiden går och nya legender vävs.

Nyligen fyllda 64 år är Luciano Spalletti nära att vinna Serie A för första gången – och det under hans första säsong som tränare i klubben. Lika berömd och älskad som Diego Maradona blir han inte, men för alltid ihågkommen.

– Om vi lyckas kommer vi att finnas på Neapels väggar för all framtid, säger Spalletti.

Fakta

Fakta: Napoli

Bildad: 25 augusti 1926.

Arena: Diego Armando Maradona-stadion, tidigare San Paolo-stadion.

Främsta meriter: Italienska mästare 1986–87, 1989–90, italienska cupvinnare 1961–62, 1975–76, 1986–87, 2011–12, 2013–14, 2019–20, vinnaren av italienska supercupen 1990, 2014, vinnare av Uefa-cupen 1988–89

Tränare: Luciano Spalletti.

Framträdande spelare:

+ Försvararen och lagkaptenen Giovanni Di Lorenzo har spelat samtliga 31 ligamatcher hittills.

+ Mittfältaren Eljif Elmas. Nordmakedoniern är given i startelvan. Har stått för sex mål och tre målgivande passningar.

+ Mittfältaren Stanislav Lobotka. Pådrivare och ledare.

+ Offensive mittfältaren Chvitja Kvaratschelia. Snabb, avig dribbler och avslutare. Tolv mål hittills.

+ Defensive mittfältaren Andrè Zambo Anguissa.

+ Anfallaren Victor Osimhen. Den svårstoppade nigerianen har vräkt in 21 mål.

Säsongen så här långt: Vunnit 25 av 31 ligamatcher, nådde kvartsfinal i Champions League.

Återstående matcher: Salernitana (hemma, söndag), Udinese (borta, torsdag), Fiorentina (h, 7 maj), Monza (b, 14 maj), Inter (h, 21 maj), Bologna (b, 28 maj), Sampdoria (h, 4 juni).

Aktuellt: Kan vinna italienska ligaguldet – Scudetton – för tredje gången redan i helgen. Mötet med Salernitana skulle ha spelats på lördag, men matchen är flyttad till 15.00 söndag och spelas efter Inter–Lazio.

Fakta

Fakta: Helgens omgång i Serie A

Fredag 28 april: Lecce–Udinese, Spezia–Monza

Lördag 29 april: Roma–Milan, Torino–Atlanta,

Söndag 30 april: Inter–Lazio, Napoli–Salernitana, Cremonese–Verona, Sassuolo–Empoli, Fiorentina–Sampdoria, Bologna–Juventus.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan