Annons

Annons

Annons

Svedala

Grannar bromsar godsägarens planer på att riva 1800-talshus i kulturbyn

Bybor och byggexperter tar strid mot Otto Thotts planer på att riva ett 1800-talshus i kulturskyddade Skabersjöby. Godsägarens motivering: det är ”ekonomiskt oförsvarbart” att renovera.

Svedalas dåvarande byggchef gav klartecken – men får bakläxa av länsstyrelsen. Nu ligger avgörandet hos politikerna.

Text

”Vi har flyttat hit med vetskapen att det är en skyddad by och att man inte får göra hur man vill. Det här är ett jättegammalt fint hus. Jag hade faktiskt sett fram emot att de skulle sälja det till någon som tar tag i det, säger Jens Molin (till höger). Han står framför Conkordiafastigheten – de två bostadslängorna som familjen Thott vill riva – tillsammans med grannen Björn Lindqvist.

Bild: Lars Brundin

Annons

Scillorna målar vägrenen i himmelsblått och eftermiddagssolen värmer upp sömniga trädgårdar som just vaknat ur vinterdvalan. Grannarna Jens Molin, Björn Lindqvist och Inger Oxing tar oss med på en vandring genom byn som växte upp runt 1100-talskyrkan och godset. Längs smala gator ger varje husnamn ledtrådar till den historiska utvecklingen. Här finns Präst- och Klockaregården. En bit bort: Pensionärsbostaden, Skräddarhuset och Telefonstationen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan