Annons

Annons

Annons

Det ekonomiska läget

Banker i eurozonen stramar åt utlåning

Bankerna i euroländerna stramar åt utlåningen mer än väntat i första kvartalet i takt med högre finansieringskostnader och turbulensen i finanssektorn, visar en bankenkät gjord av Europeiska centralbanken (ECB).

Euron pressas nedåt.

Text

Euron tar stryk efter oväntat kraftig åtstramning av bankernas utlåning i första kvartalet i eurozonen. Arkivbild

Annons

Euron backade ned mot 11:30 kronor per euro efter rapporten. Det kan jämföras med toppar över 11:40 kronor per euro i förra veckan.

Minskad bankutlåning minskar trycket på ECB:s direktion att strama åt efterfrågan med nya räntehöjningar minskar därmed bara några dagar inför nästa räntebesked.

Bankernas oväntat stora minskning av utlåningen gäller både lån till företag och lån till husköp.

Annons

Analytiker räknar i snitt med att ECB höjer sina styrräntor med 25 punkter (0,25 procentenheter) på torsdagens räntemöte, men risken för att det skulle bli mer än så minskar nu.

Annons

Ytterligare en viktig pusselbit inför räntebeslutet på torsdag är inflationen, som enligt en andra beräkning steg något till 7 procent i april. Analytiker hade räknat med 6,9 procent.

Prisökningarna förklaras av högre tjänstepriser och mindre gynnsamma årsjämförelser för energipriserna än i mars månad.

Men den så kallade kärninflationen – rensad från energi och livsmedel – sjönk till 5,6 procent, mot väntade 5,7 procent. Det är första gången på tio månader sedan den underliggande inflationen sjunker.

ECB:s inflationsmål ligger på 2 procent.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan