Annons

Annons

Annons

Kollektivtrafiken

Skånska lokförare kan tas ut i strejk – strandade förhandlingar

Fackförbundet Seko varslar om strejk bland tågförarna. I ett första steg kan strejken bryta ut den 11 maj. Bland annat berörs Öresundstågen och Pågatågen samt SJ.

Arkivbild.

Bild: Emil Langvad

Annons

Seko, Service- och kommunikationsfacket, varslar om strejk för cirka 1 200 medlemmar, som tas ut i olika steg. Det första steget träder i kraft torsdagen den 11 maj, det andra den 15 maj och det tredje den 18 maj. Strejkvarslet omfattar medlemmar på Transdev (Öresundstrafiken), SJ, Green Cargo och MTR Tunnelbanan i Stockholm.

Det innebär att Öresundstågen kan påverkas från den 11 maj och Pågatågen från den 18 maj. Då kan lokförare som kör för VR Sverige (tidigare Arriva) i Malmö tas ut i strejk, enligt ett utskick till Seko-medlemmar som HD och Sydsvenskan tagit del av. Den 18 kan också verkstadspersonal på Euromaint Rail i Malmö komma att gå i strejk.

När det kommer till Öresundstågen kan i princip alla tåg från Malmö påverkas, om strejken verkställs.

Annons

– Sjävklart, om vi tar ut våra lokförare i strejk så kommer tågen att påverkas. men men det är ännu oklart i vilken omfattning, säger Daniel Abalo, ordförande för Seko klubb Öresundståg till HD och Sydsvenskan.

Annons

Förhandlingarna med arbetsgivaren Almega tågföretagen strandade i förra veckan.

Enligt Gabriella Lavecchia, ordförande i Seko, fanns ingen annan utväg.

– Det är vår uppfattning. Arbetsgivaren har suttit med armarna i kors sedan slutet av februari. En absolut majoritet av våra medlemmar uttrycker problem med att få ihop vardagslivet med arbetet, säger hon till TT.

Enligt henne handlar det om synen på schemaläggning och arbetstid. Seko vill ha stopp för senare schemaändringar än 14 dagar i förväg och dessutom arbetstidsförkortningar.

– Jag tror att allmänheten kan förstå att det är svårt att få vardagen att gå ihop om man får schemat ändrat dagen innan, från ledig till arbete eller från dag till natt. Det förutsätter en oerhörd uppställning runt om.

Avtalet berör runt 10 000 personer.

Nu kommer medlare att kallas in. Gabriella Lavecchia förklarar att de grupper som varslet gäller är de som har stora besvär av de olägenheter som arbetstid och scheman nu innebär.

– De är inte plockade ur hatten.

Arbetsgivarsidan, Almega tågföretagen, kan dock varken gå med på Sekos krav om scheman som låses 14 dagar i förväg eller den arbetstidsförkortning som facket vill ha, enligt Pierre Sandberg, förbundsdirektör på Almega tågföretagen.

Annons

Det beror på att schemaförändringar oftast grundar sig i Trafikverkets bristande framförhållning och på lokförarbristen, säger han. Att korta arbetstiden vid lokförarbrist går inte.

Annons

– Jag tycker att det är mycket olyckligt och onödigt med varsel om strejk om syftet är ett nytt avtal. Men tågföretagen ställer upp på processen med medling.

Arbetsgivarna är beredda att kompromissa, säger han.

– Vi kan kompromissa inom det möjligas gräns, säger Pierre Sandberg.

Fakta

Fakta: Strandade förhandlingar

Seko organiserar lokförare och tågpersonal. Avtalet med arbetsgivaren löpte ut den 30 april.

I fredags strandade förhandlingarna om ett nytt avtal. Enligt Seko står parterna långt i från varandra.

Almega tågföretagen är arbetsgivarparten för lokförarna och tågpersonalen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan