Annons

Annons

Annons

Det ekonomiska läget

Spretiga inflationssiffror från eurozonen

Inflationen i euroområdet vände uppåt igen i april, bland annat till följd av högre tjänstepriser. Men den underliggande inflationen sjunker för första gången på tio månader.

Text

Lettiska euromynt tillverkade i Tyskland inför landets inträde i eurozonen från 2014. Arkivfoto.

Annons

Euron faller efter månadssiffrorna då förväntningarna på räntehöjningar minskar.

Efter att stadigt ha gått nedåt sedan i höstas vände inflationen upp till 7 procent i april, jämfört med 6,9 procent i mars, enligt preliminära siffror från Eurostat.

Uppgången sker trots att inflationen på årsbasis var lägre i april än i mars i 14 av 20 euroländer. Å andra sidan steg inflationen i flera av de tyngre ekonomierna, som exempelvis Italien (till 8,8 procent), Frankrike (6,9), Nederländerna (5,9) och Spanien (3,8).

Annons

Annons

Den högsta inflationen i eurozonen i april i år uppmättes i Lettland med 15 procent – som dock är landets lägsta siffra sedan april 2022.

Men den så kallade kärninflationen i eurozonen – rensad från energi och livsmedel – sjönk till 5,6 procent, mot väntade 5,7 procent. Det är första gången på tio månader sedan den underliggande inflationen sjunker.

Den spretiga statistiken kommer inför ECB:s räntebesked på torsdag, där det väntas en höjning på 25 punkter (0,25 procentenheter).

ECB:s inflationsmål ligger på 2 procent.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan