Annons

Annons

Annons

Malmö

Insändare
Diskussionen om lokalen har pågått länge

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

I en insändare lyfter Emma Bauer att Vårberga förskola ska rivas. Att riva en lokal där en uppskattad förskoleverksamhet huserar är ingen uppgift som Malmö stad tar lätt på – tvärtom.

Lärkträdet är den andra av Pysslingens förskolor i Malmö som ska rivas.

Bild: Hussein El-alawi

Annons

Samtidigt visade grundliga undersökningar under vintern 2020 att fasad, isolering, tak, el, ventilation och VVS behöver göras om.

Det är varken rimligt eller ekonomiskt försvarbart att åtgärda genom upprustning. I och med den vetskapen fattade Malmö stad som fastighetsägare ett beslut om uppsägning i juni 2022 för att lokalerna ska rivas. Beslutet grundades också i en barnkonsekvensanalys utifrån Malmö stads ansvar för den miljö som barnen vistas i.

Annons

Diskussioner om lokalen har pågått sedan 2017. Under flera års tid har Malmö stad varit behjälpliga med att försöka hitta en ersättningslokal för Vårberga förskolas barn och personal, trots att det inte är kommunens ansvar. Det är alltid upp till den fristående aktören, i det här fallet Pysslingen förskolor skolor AB, att hitta lämpliga och ändamålsenliga lokaler för sin verksamhet.

Nu vill föräldrarna att hyresavtalet ska förlängas och rivningen skjutas upp. Hyresavtalet, som egentligen gick ut i september 2022, har dock redan förlängts en gång för att man skulle få mer tid till att hitta en ersättningslokal.

Vi förstår att det är en både frustrerande och orolig situation som många föräldrar nu befinner sig i.

Vi beklagar att Pysslingen, dotterbolag till koncernen Academedia, varken lyckats hitta nya lokaler eller tidigare informerat föräldrar och personal om att förskolans lokaler ska rivas.

Nu kommer Malmö stad att ta sitt ansvar och se till så att ingen av de berörda familjerna står utan förskola efter 30 september. För oss kommer alla barns hälsa, säkerhet och välbefinnande först i alla lägen.

Annons

Sofia Hedén, kommunalråd med ansvar för miljö och service

Så här skriver du en insändare

Läs mer:

Insändare Barnen drabbas av stadsfastigheters envishet

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan