Annons

Annons

Annons

kulturBarnkultur

Janne Grönholm
I Malmö prioriteras den kulturella allemansrätten för barn

Därför får vuxna betala högre entré på Malmö museum. Miljöpartistiska kulturkommunalrådet i Malmö svarar på Shora Esmailians artikel.

Text

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

Vad blir effekten av Malmö museums höjda entréavgifter?

Bild: Hussein El-alawi

Annons

Janne Grönholm (MP) är kulturkommunalråd i Malmö.

Som kulturkommunalråd håller jag med Shora Esmailian om kulturens betydelse för barn och unga. Däremot har vi olika syn på hur Malmö museums höjda entréavgifter för vuxna påverkar segregationen i Malmö. Den kulturpolitiska prioriteringen i Malmö är att satsa på kulturell allemansrätt för barn och unga framför oförändrade entréavgifter för vuxna.

Malmö museums finansiering går inte ihop om ingenting görs. Därför höjdes biljettpriset för vuxna i år för första gången på 27 år. Att höja entréavgifterna för vuxna är en förutsättning för att Malmös barn ska kunna mötas av intressanta utställningar och en pedagogik av hög kvalitet när de besöker museet. Alternativet hade varit att dra ner på verksamheten. Att biljettpriserna höjs för vuxna betyder däremot inte att färre Malmöbarn kommer att besöka Malmö museum och Wisdome. Tvärtom.

Annons

Annons

Miljöpartisten Janne Grönholm, kulturkommunalråd i Malmö.

Bild: Miljöpartiet i Malmö

Genom den kulturella allemansrätten får varje barn och ungdom i Malmö möjlighet att uppleva kultur från förskolan till gymnasiet, utan att det kostar en krona. Kulturell allemansrätt är ett samarbete mellan Malmös skolförvaltningar och kulturförvaltningen där barn och unga får ta del av ett basutbud av kulturupplevelser, inklusive Malmö museum och Wisdome, under skoltid. Det är en mycket mer träffsäker metod för inkludering jämfört med oförändrade biljettpriser för vuxna. Genom allemansrätten når vi barnen som annars aldrig hade besökt en kulturinstitution.

Malmö ska vara en modig kulturstad i framkant. Genom Malmö museums satsning på Wisdome får Malmös barn och unga ta del av en världsledande teknik och delta i en pedagogisk verksamhet där konst och naturvetenskap krokar arm. Men Wisdome handlar också om vad barn och unga kan lära oss. Genom den lärmiljö som skapas med pedagogiskt stöd kommer barn och unga kunna ge oss vuxna sina perspektiv på stora samhällsfrågor, exempelvis hur vi tillsammans bygger en mer inkluderande stad.

LÄS MER:

Shora Esmailian: Malmö museums chockhöjda entréavgift ökar segregationen.

Häng med i vår kulturbevakning – gå in under ”Mitt konto” och ”Notisinställningar” i appen och aktivera pushnotiserna för kultur!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan