I mitten av april blev tre flickor rånade på en stadsbuss i Malmö. Polisen larmades strax efter klockan 20 och begav sig till Agnesfridsvägen där bussen stod parkerad efter att två rånare tvingat till sig flickornas mobiltelefoner. Rånarna, en man och en kvinna, hade hotat de tre flickorna med ett vasst föremål och en av flickorna hade fått skärskador som krävde sjukhusvård men inte var livshotande.
Två dygn efteråt greps två personer misstänkta för det grova rånet. I utredningsarbetet hade polisen god hjälp av bildmaterial från de övervakningskameror som sedan flera år tillbaka finns på alla stadsbussar i Malmö. Kamerorna, som finns också på stadsbussarna i Helsingborg och på pågatågen, är en del av Skånetrafikens arbete med att öka både passagernas och personalens trygghet och säkerhet i kollektivtrafiken.
Annons
Annons
I den bästa av världar hade övervakningskameror varit överflödiga. Dessvärre har samhället utvecklats i en riktning som kräver åtgärder för att stävja ett ökat våld, som dämpar oro och främjar trygghet.
För Moderaterna har trygghet ett högt värde: trygghet är en förutsättning för frihet. Det ska vara tryggt att ta bussen hem från skolan eller fotbollsträningen, säkert att åka pågatåget till arbetet och riskfritt att stå och vänta vid en busshållplats eller på en perrong. När den tryggheten finns kan vi vuxna ge barn och tonåringar friheten att röra sig i staden med hjälp av kollektivtrafik och är själva fria att förflytta oss utan rädsla mellan hem, arbetsplats, släkt, vänner, nöjen och fritidssysselsättningar.
Skånetrafiken är en förutsättning för många skåningars rörelsefrihet och måste vara trygg. Den som är rädd är inte fri.
Likaså ska Skånetrafikens personal vara trygg på sin arbetsplats. Tågförare, busschaufförer, tågvärdar och annan personal i kollektivtrafiken ska inte utsättas för trakasserier, hot om våld eller våld medan de utför sitt arbete.
Som kollektivtrafiknämndens ordförande fattade jag beslut om flera trygghetsskapande åtgärder under förra mandatperioden, till exempel flexibla nattstopp i glesbebyggda områden och en trygghetslinje dit oroliga kunder kan vända sig. Kollektivtrafiknämnden inledde också ett trygghetsskapande projekt tillsammans med de tre största skånska städerna Malmö, Helsingborg och Lund, för att hitta arbetssätt och rutiner som skapar en tryggare miljö både på bussen och tåget och runt stationer och hållplatser.
Annons
Annons
År 2021 fattade kollektivtrafiknämnden beslut om ett försök med kameraövervakning i realtid på 30 bussar i Malmö. Försöket pågick i tolv månader och den utvärdering som nu presenterats visar att projektet gett önskat resultat: majoriteten av de bussförare som intervjuats är positivt inställda till kameraövervakning i realtid och 90 procent av de intervjuade passagerarna uppger att de upplever ökad eller delvis ökad trygghet.
Ytterligare en positiv effekt av försöket med kameraövervakning i realtid är att kommunikationen mellan Skånetrafiken och polisen i Malmö har förbättrats. Därför har kollektivtrafiknämnden beslutat att förlänga försöket med realtidsövervakning på stadsbusslinjerna 5 och 7 i Malmö till den 31 december i år. De kamerorna skiljer sig från övervakningskamerorna på pågatåg och andra bussar eftersom de visar exakt vad som händer i realtid och dessutom övervakas hela dygnet. Det gör att ledningscentralen omedelbart kan tillkalla lämplig hjälp, till exempel polis. De kameror som finns på pågatåg och andra bussar ger bara stillbilder och kräver att en polisanmälan görs snabbt efter att brott begåtts. Orsaken är bilderna per automatik raderas inom loppet av några dygn.
Min förhoppning är att kunna införa realtidskameror på fler platser och fler linjer i Skåne.
SKRIBENTEN
Carina Zachau (M), kollektivtrafiknämndens ordförande i Region Skåne
Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.