Annons

Annons

Annons

Spårhundarna

Podd: Leif GW Persson och FBI-expert hjälper till att profilera hundplågaren

Vem är det egentligen som försöker skada Malmös hundar? I det fjärde avsnittet av ”Spårhundarna” tar reporterteamet fram en egen gärningsmannaprofil – med hjälp av kriminologiprofessorn Leif GW Persson och en profileringsexpert på FBI.

Text

Inbäddat innehåll

”Sydsvenskan Dok” är dokumentärpodden med Skånes starkaste berättelser. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar – som Spotify, Apple Podcasts eller Google Podcasts. Följ ”Sydsvenskan Dok” i din poddspelare så missar du inte nya avsnitt.

Annons

Annons

De små brödbullarna har blivit hundplågaren kännetecken. De är inte mer än ett par centimeter stora och verkar vara hembakta. Inuti är de fyllda med sylvassa metallbitar eller glasskärvor.

Metallbitarna är noggrant klippta – som små stjärnor eller propellrar.

– Det här lilla hantverket, vem är det som gör det? Vem har orken att sitta och pilla utan att skära sig? frågar sig reporter Maria Lovén.

Spårhundarna bestämmer sig för att själva testa att baka bullarna och klippa ut de små metallbitarna, för att se om det kan ge nya ledtrådar i jakten på gärningspersonen.

– Man har ju att göra några timmar om man ska göra femtio eller hundra sådana bullar. Först klippa plåten och sen göra degen och grädda dem. Det är ett ganska envetet arbete bara för en enda omgång bullar, säger reporter Dan Ivarsson efteråt.

I det fjärde avsnittet av ”Spårhundarna” tar teamet fram en egen gärningsmannaprofil.

Leif GW Persson tror att hundplågaren är en småföretagare som blivit rättshaverist – och kriminologiprofessorn blir väldigt detaljerad i sin beskrivning.

FBI:s profileringsexpert Mark Saferik tror att inte att målet för gärningspersonen är att döda hundar. Istället njuter gärningspersonen av processen.

– För den här individen, precis som för vissa seriemördare jag har arbetat med, är förberedelserna det viktiga, säger han.

Annons

Och hundplågaren har berättat om sina dåd för andra. Det är Mark Saferik säker på.

– Både vad gäller massmördare och seriemördare har vi noterat sådana läckor. I kontakterna med sin omgivning avslöjar individerna viktig information, säger han.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan