Annons

Annons

Annons

opinionKollektivtrafiken

Aktuella frågor
”Att anklaga Trafikverket leder inte till fler sittplatser.”

Att lyfta blicken och hämta inspiration från Tyskland eller Danmark och hyra in lokdragna tvåvåningsvagnar skulle kunna göra att fler kan erbjudas en sittplats i tågen, skriver Anders Jönsson, nationalekonom och tidigare enhetschef vid Trafikverket.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kapacitetsstarka lokdragna tvåvåningsvagnar kan på ett effektivare sätt utnyttja de järnvägsspår som finns idag, skriver artikelförfattaren.

Bild: Emil Langvad

Annons

Per Corshammar, som på konsultbasis arbetar med höghastighetsbanor och med ett förflutet på Banverket, påstår att den lösning jag förordar när det gäller tågproblemen i Skåne är att ”köra längre tåg” (Aktuella frågor 4/5), trots att jag inte förordat något sådant (Aktuella frågor 2/5). Kapacitetsstarka lokdragna tvåvåningsvagnar är inte längre, däremot högre än dagens Öresundståg och kan därmed på ett effektivare sätt utnyttja de järnvägsspår som finns idag.

Annons

Per Corshammar redovisar inte heller om han inkluderar fällstolar eller inte i sina beräkningar. Däremot påstår han att det inte stämmer att lokdragna tvåvåningsvagnar har 30-50 procent högre kapacitet än Öresundstågen. Min källa är tågtillverkaren Bombardiers presentation för Region Skåne i december 2016 där Bombardier visade att dess lokdragna tvåvåningsvagnar kan erbjuda 920 sittplatser på de spår och de plattformar som finns idag i Citytunneln i Malmö och 1 053 sittplatser om dagens signaler byts ut. Nu har Öresundstågen som mest 675 sittplatser. I motsats till Bombardier hävdar Corshammar alltså att lokdragna tvåvåningsvagnar inte kan göra att fler kan åka med tågen.

Annons

Inköpen av nya persontåg i Sverige skiljer sig under de senaste knappa 30 åren markant från andra europeiska länder. De flesta länder i Europa har under den perioden köpt in en kombination av lokdragna vagnar och motorvagnståg, alltså tåg som inte har ett separat lok. Schweizisk forskning, Wann ist ein lokomotivbespannter Reisezug wirtschaftlicher als ein Triebzug av Lukas Ballo, har visat att om det behövs fler än 350 sittplatser blir lokdragna tvåvåningsvagnar i längden billigare jämfört med dubbeldäckade motorvagnståg.

I Sverige skedde den senaste leveransen av lokdragna vagnar år 1994. Därefter har SJ och länstrafikbolagen bara investerat i motorvagnståg.

Per Corshammar uppger att motorvagnståg med två våningar och sex vagnar tar 620 passagerare, det vill säga 3,9 passagerare per meter. Men de dubbeldäckade motorvagnståg till tågtrafiken i Mälardalen, som levererades mellan år 2004 och 2007 med två våningar och sex vagnar tar 410 passagerare (exklusive fällsäten), det vill säga 2,5 sittplatser per meter tåg. Här valde SJ att investera i motorvagnståg, samtidigt som tågoperatörer i till exempel Danmark och Tyskland valde att satsa på lokdragna tvåvåningsvagnar, som kunde erbjuda omkring 3,5 till 3,8 sittplatser per meter tåg.

Annons

Bland annat Metronom i Hamburg valde lokdragna tvåvåningsvagnar för att inköpspriset är lågt, risken är liten och antalet sittplatser är många. De två första åren ökade resandet på Metronom med 50 procent, enligt det regionala länstrafikbolaget.

Annons

Att som Per Corshammar anklaga Trafikverket för bristande kompetens leder inte till att fler människor kan erbjudas en sittplats i tågen. Att lyfta blicken och hämta inspiration från Tyskland eller Danmark och hyra in lokdragna tvåvåningsvagnar skulle däremot kunna göra det.

SKRIBENTEN

Anders Jönsson, nationalekonom och tidigare enhetschef vid Trafikverket

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan