Annons

Annons

Annons

Gräv bort Skåne

Podd: Mammatrubbel – om såriga mor- och dotterrelationer

Från Annette Kullenberg till ”Everything everywhere all at once” – i vår kulturpodd ”Gräv bort Skåne!” pratar Rakel Chukri och Maria G Francke om sina komplicerade mamma-förhållanden, och dyker ner här och var i kulturen.

Text

Inbäddat innehåll

I Sydsvenskans kulturpodd ”Gräv bort Skåne!” undersöker vi kulturvärlden från ett skånskt perspektiv. Du kan lyssna i spelaren ovan, eller där du lyssnar på dina poddar – som Spotify, Apple Podcasts eller Google Podcasts. Följ ”Gräv bort Skåne!” i din poddspelare så missar du inga nya avsnitt.

Annons

Annons

I ”Solitär”, Anna Hedenmos biografi över Annette Kullenberg, beskrivs hur journalistens och författarens vuxna dotter bryter kontakten med sin mamma. Detta triggar Maria G Francke och Rakel Chukri att ta ett rejält snack om sina respektive mammor och avgrunderna som funnits mellan generationerna.

Det finns massor av kultur att dyka ner i för att bearbeta:

– Filmer och böcker kan vara ett substitut för den katarsis man aldrig fått i sitt eget liv, konstaterar Rakel Chukri.

En biografi över journalisten och författaren Annette Kullenberg blir vägen in i veckans avsnitt av ”Gräv bort Skåne!”.

Bild: Dan Hansson / SvD / TT

Maria G Francke citerar vad Ingmar Bergman en gång sa i en intervju: ”Jag hade den föreställningen att vissa barn föds ur kalla sköten” – och att han vidare talade om ”kedjan av kyla, av aggression och av leda”. Något hon kan applicera på sitt eget liv.

En sida av Rakel Chukris mammatrubbel skrev hon nyligen om i texten Jag förväntades inte gifta mig av kärlek, där mamman hävdade att ett giftermål i första hand handlade om att bevara det assyriska kulturarvet. Grunden i Maria G Franckes upplevelser går att härleda till syskonen som aldrig blev, något hon skrev om för ett par år sedan.

Med hjälp av författare som Assia Djebar, Kerstin Thorvall och Cilla Naumann, av konstnären Lena Cronqvist, en film som ”Everything everywhere all at once” kryssar Chukri och Francke vidare och trots de helt olika utgångspunkterna hittar de gemensamma nämnare i sina historier. Och enas också i en mycket viktig slutsats.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan