Annons

Annons

Annons

opinionRegion Skåne

Aktuella frågor
”Det behövs ett räddningspaket för sjukvården.”

Sjukvården lider av en personalbrist som kan vara livsfarlig för patienterna, skriver Alexandra Thomasson (V), regionråd i Skåne.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Brist på personal gör att det saknas vårdplatser, skriver artikelförfattaren.

Bild: TT

Annons

Trots att Sverige är ett rikt land väntar nedskärningar i sjukvården på många håll i landet. Regeringen och dess stödparti Sverigedemokraterna ger inte regionerna de pengar de behöver.

Det är illa ställt med svensk sjukvård. Hjärtsjuka patienter vårdas i korridorerna. Det har hänt att sjukhus delat ut grytlock till patienter för att de ska kunna använda dem som larm.

De skånska sjukhusen larmar om stora brister i arbetsmiljön och personalens oro växer inför sommarens schemaläggning. Kommer de att kunna ta semester och kommer det att finnas tillräckligt många kollegor på avdelningarna?

Region Skånes prognos för årets underskott för de skånska sjukhusen ligger på 2,9 miljarder kronor, en dubblering sedan i fjol.

Annons

I hela Sverige lider sjukvården av en personalbrist som kan vara livsfarlig för patienterna. Brist på personal gör att det saknas vårdplatser och därför ligger patienter i korridorer på akutmottagningar. Äldre, sköra människor väntar i timmar på att få komma till en avdelning. Det finns också en rad exempel på när överbeläggningar har lett till allvarliga skador.

Annons

Under julhelgen 2022 avled en patient på akutmottagningen på Helsingborg lasarett utan att personalen märkte det. Bemanningen var enligt verksamhetschefen ”extremt minimalistisk”.

Inför regeringens budgetproposition för 2023 skickade SKR, Sveriges kommuner och regioner, en vädjan där de förklarade att de behövde kraftiga tillskott för att klara de ökade kostnader som följer av bland annat stigande priser och att landets befolkning blir allt äldre. Men regeringen och Sverigedemokraterna gav varken regionerna eller kommunerna i närheten av de behövde. När regeringen presenterade sin vårbudget innehöll den inga nya tillskott.

Statsminister Ulf Kristerssons (M) och Sverigedemokraternas Jimmie Åkessons passivitet är chockerande. De ser iskallt på när nedskärningarna väntar svensk sjukvård. Istället för att göra något har de prioriterat att sänka skatten för sig själva och andra höginkomsttagare.

I Region Skåne förklarade det budgetansvariga styret – Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna med stöd av Sverigedemokraterna – i regionfullmäktige att regionen gjort sitt bästa resultat någonsin. Åtta dagar senare beslutade de att be finansdepartementet om mer pengar för att lindra det ekonomiskt utsatta läget. Det återstår att se om regeringen lyssnar. Inte mycket pekar mot det.

Annons

Vänsterpartiet prioriterar annorlunda. Alla har rätt till en bra och tillgänglig sjukvård. Det ska gå att lita på sjukvården oavsett vem man är och var man bor. Det är inget som samhället kan spara in på.

Annons

I Vänsterpartiets vårbudgetmotion ingår ett statligt räddningspaket för sjukvården. Det innehåller:

En satsning på 8 miljarder kronor till regionerna under 2023.

Att landets kommuner och regioner före sommaren ska få besked om en lägsta nivå för statsbidrag i höstens budgetproposition.

Att kommuner och regioner, tillfälligt eller tills vidare, får använda riktade medel som generella, alltså att pengar inte ska öronmärkas – regionerna kan själva bestämma vart pengarna ska gå.

Att staten måste garantera långsiktiga förutsättningar för kommuner och regioner – att statsbidragen indexeras så att de följer kostnadsutvecklingen i samhället.

Vänsterpartiets statliga räddningspaket för sjukvården utgör en del av en kraftfull politik som krävs i dagens ekonomiska kris.

Av de 8 miljarder kronor som Vänsterpartiet föreslår ska gå till regionerna under 2023 går drygt 1 miljard till Region Skåne. Det motsvarar 1 533 anställda om man räknar på en årslön på 700 000 per anställd. Det gör stor skillnad för alla som behöver vård.

SKRIBENTEN

Alexandra Thomasson (V), regionråd i Skåne

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan