Annons

Annons

Annons

Kollektivtrafiken

Så påverkas du av tågstrejken – Skåne drabbas värst i första omgången

Skåne drabbas värst i första steget om den aviserade tågstrejken bryter ut på torsdag. Inga Öresundståg kommer att gå över bron, även fjärrtågstrafiken påverkas efter några dagar. Om konflikten pågår i en hel vecka kommer även Pågatågen att stanna.

Om tågstrejken bryter ut på torsdag kl 15 så kommer inga tåg att gå över Öresund.

Bild: Bengt Arvidson

Annons

För den som till helgen behöver ta sig till Kastrups flygplats eller till Köpenhamns Hovedbanegård för vidare tåg ut i Europa gäller det att ha en plan B.

Det kommer inte att gå några tåg över Öresundsbron om 80-100 av Transdevs lokförare i Malmö verkligen går ut i strejk klockan 15 den 11 maj.

Skånetrafiken sätter heller inte in några ersättningsbussar.

– Det har vi inte rätt att göra, eftersom det skulle räknas som strejkbryteri, säger Kristian Ördell, presskommunikatör på Skånetrafiken.

För den som inte har bil återstår möjligheten att ta buss över Öresund. Både Flixbuss och Buss4you har hållplatser i Malmö, men begränsat med platser.

Hur det blir med Öresundstågen som går mot Göteborg, Växjö, Kalmar och Karlskrona är ännu så länge oklart.

Annons

Fackförbundet Sekos varsel är i första steget lagt för Transdevs lokförare i Malmö. Men transportföretaget har lokförare som är stationerade i andra orter i södra Sverige.

Annons

– Vi håller just nu på att titta på hur trafiken kan gå, i dialog med Skånetrafiken, säger Stefan Johansson, presschef på Transdev, som tog över trafiken med Öresundstågen i december 2022.

– Vi kör i ett stort system, det skulle inte funka om alla förare utgick från Malmö. Det finns också förare som inte är organiserade av Seko. De kan och ska jobba som planerat.

Även fjärrtågen mot Stockholm kan drabbas redan i strejkens första steg, trots att inga av SJ:s lokförare är uttagna då.

Men eftersom all verkstadspersonal på Euromaint Rail i Göteborg tas ut då, påverkas även SJ-tågen på sikt.

– Vi utför regelbundet underhåll på alla våra X2000-tåg i Göteborg och det sker med ganska korta intervall, säger Peter Kraméus, presstalesperson för SJ.

I söndags beslutade SJ att spärra biljettförsäljningen till X2000-avgångar bland annat på sträckan Malmö-Stockholm från 12 maj. Anledningen är just eventuella följdverkningar av att verkstaden i Göteborg ingår i strejkvarslet.

Men de som redan har biljetter på SJ:s fjärrtåg kan ännu så länge räkna med att tågen går, enligt Peter Kraméus.

– Vi planerar inte i förväg att ställa in någon trafik, några sådana beslut är inte tagna. Det är vårt besked just nu, understryker han.

Förutom de konkreta varslen för olika yrkesgrupper på olika arbetsplatser har Seko varslat om övertids- och mertidsblockad, samt stopp för nyanställning, som gäller alla medlemmar i hela landet.

Annons

Annons

Det kan på sikt få följdverkningar även för den trafik som inte är direkt uttagen i konflikten från början.

Fakta

Tre steg i varslet

Fackförbundet Seko, som organiserar lokförare och verkstadspersonal, har varslat om strejk i tre steg. Konfliktåtgärderna träder i kraft klockan 15 respektive dag. Här är de varsel som påverkar Skåne mest.

Steg 1: Torsdag 11 maj.

• Alla lokförare i Malmö för Transdev som kör Öresundstågen, cirka 80-100 personer.

• Övertids- och mertidsblockad för Sekos samtliga medlemmar som jobbar inom Spårtrafiksavtalet.

• All verkstadspersonal på Euromaint Rails verkstad i Göteborg, där X2000-tågen får regelbundet underhåll.

Steg 2: Måndag 15 maj.

• Samtliga lokförare för SJ i Göteborg.

Steg 3: Torsdag 18 maj.

• Alla lokförare i Malmö för VR Sverige, som kör Pågatågen.

• Alla lokförare i Stockholm som kör för SJ.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan