Annons

Annons

Annons

Säkerhetsläget i Europa

Podd: Vad händer i Skåne om Ryssland anfaller Sverige?

I den största militärövningen på flera decennier har Ryssland invaderat Sverige. I ett sådant scenario blir Skåne strategiskt viktigt. Här skulle ryssarna kunna landstiga och placera ut tyngre vapen.

– Då skulle man kunna kontrollera hela Östersjön, säger Sydsvenskans reporter Olle Lönnaeus.

Text

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar – exempelvis Spotify, Apple Podcasts eller Google Podcasts.

Annons

Det börjar med påverkansoperationer och sabotage mot viktig svensk infrastruktur. El- och telenät slås ut. Det avfyras kryssningsrobotar – mot både militära och civila mål. Sedan landstiger ryska styrkor – bland annat vid Åhus och vid Ystad.

Annons

Sverige är i krig.

I alla fall i militärövningen Aurora 23 som just nu är i full gång.

Över 26 000 soldater deltar, från Sverige och ett dussin olika Natoländer. Övningen är den största i Sverige på över 30 år.

Sydsvenskans reporter Olle Lönnaeus har själv besökt Rinkaby skjutfält norr om Åhus och sett övningen på nära håll.

– Vi hade polska fallskärmsjägare och vi hade amerikanska marinkårssoldater som gjorde en ganska spektakulär rappellering, det vill säga att man firar sig ner från en smattrande Black Hawk-helikopter, säger han.

Om Ryssland skulle attackera Sverige blir Skåne strategiskt viktigt.

– Det finns hamnar, det finns flygfält. Det finns möjlighet att landstiga och luftlandsätta i de här områdena för att slå ett så kallat brohuvud. Att ta terräng här och låsa fast sig, säger Sveriges överbefälhavare Micael Bydén.

Samtidigt är det säkerhetspolitiska läget spänt. Sverige är på väg att gå med i Nato och det rasar ett krig i Europa – mindre än 100 mil bort.

– Blir det så att Ryssland, efter att ha klarat av Ukraina, skulle vilja ta Baltikum – då blir det närmast en kapplöpning om Gotland, Bornholm och Skåne, säger Olle Lönnaeus.

Vad innebär egentligen den största militärövningen på 30 år? Vad händer i Skåne om Ryssland anfaller Sverige? Lyssna på det senaste avsnittet av ”Du lyssnar på Sydsvenskan”.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan