Annons

Annons

Annons

Sugardejtning

Podd: Unga tjejer blir sugarbabies – så funkar den nya sexhandeln

I apparna marknadförs det som vanligt dejtande, bara mer spännande och glamouröst. Män som skämmer bort vackra tjejer med restaurangbesök och dyra presenter. Men sugardejtning har en mörkare sida – prostitution där barn utnyttjas. Hur kunde det bli såhär?

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar – exempelvis Spotify, Apple Podcasts eller Google Podcasts.

Annons

Annons

En snabb scrollning på dejtingappen visar först inget ovanligt. Profilerna är välbekanta: män som tycker om att hänga på gymmet och letar efter en glad och spontan tjej. Men männen har alla något gemensamt. De skriver att de vill ”skämma bort” en tjej. Det är kodorden för sugardejtning.

– Männen får sällskap av en ung, vacker, spirituell tjej. Och tjejen får en världsvan man som kan bjuda flott på krogen och ge fina presenter, säger Sydsvenskans reporter Erika Oldberg.

Men bakom den glamourösa utsidan döljer sig också något mörkare.

Erika Oldberg har träffat den före detta sugarbabyn Helena i Malmö, som fortfarande går i traumabehandling. Helena menar att sugardejtning är förtäckt prostitution.

– Men männen vill ha mer än hennes kropp, säger hon. De vill också ha hennes tankar och själ, säger Erika Oldberg.

– Hon beskriver sugardejtning som en bomb av social ohälsa som väntar på att explodera.

Fenomenet blir allt vanligare bland unga – och det är inte ovanligt att barn säljer sex. Det har förekommit enstaka insatser, men varken Malmöpolisen eller polisen i region syd gör något förebyggande arbete mot sugardejtning.

– Poliser som jag talat med önskar ju att deras myndighet skulle ta tag i denna frågan och arbeta mer med den. Och säger att det kan finnas ett stort mörkertal med unga som far illa, säger Erika Oldberg.

Annons

Varför blir allt fler unga sugarbabies? Och varför gör samhället inte mer för att hjälpa barnen som säljer sex? Lyssna på det senaste avsnittet av ”Du lyssnar på Sydsvenskan”.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan