Annons

Annons

Annons

Malmös skolor

Insändare
Kommunala skolan måste bli attraktivare i Malmö

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändare med anledning av artikeln: Toppolitikern om skolbesparingar: ”På totalen är det ingen neddragning på skolorna”

Flera rektorer talar om omorganisation på sin respektive grundskola istället för besparingar. Och de har de säkert rätt i att de måste göra så, för de har mindre pengar att röra sig med.

Bild: Patrik Renmark

Lärare och föräldrar menar att eleverna inte kommer att få det stöd de har rätt till. Klasser slåss ihop och antalet elever blir följaktligen fler i varje klass. Vilket definitivt inte underlättar för varken elever eller lärare.

Annons

Annons

Det samtliga rektorer från de skolor som Sydsvenskan hade talat med säger är att elevantalet sjunker och därigenom minskar också anslagen till skolan. Genom detta måste varje skola gör de förändringar och förhålla sig till verkligheten.

Då kan man fråga säg varför elevantalet sjunker när Malmös befolkning ökar för varje år med 1,6 procent. Och prognosen för Malmö de närmsta 10 åren (2032) är att befolkningen kommer att öka med 47000 nya invånare. Hur är det då möjligt att elevantalet kan minska? Jo, för att elever (föräldrar) vill inte fortsätta att ha sin skolgång på vissa av Malmös grundskolor.

Så sent som för några dagar sedan var där en förälder till en elev på Neptuniskolan, som skrev om allt som händer under en skoldag. Brandlarm som går igång dagligen och kränkningar som aldrig utreds. Vem vill gå kvar på en sådan skola? Och vad blir då resultatet av allt detta? Jo att segregationen fortsätter att öka i vår stad.

Det är det här våra folkvalda måste ta tag i, tryggheten och ordningen på Malmös kommunala grundskolor. Att alltid skylla på att det är friskolornas fel, gör ju inte de kommunala skolorna mer attraktiva. Ett första steg är att minska skolpengen till friskolorna i grundskolan. Se till att det blir en blandning av inrikes födda och utrikes födda barn. Detta gör man genom att se till att de svenska eleverna stannar kvar på skolan.

Annons

Jag tror och känner att de flesta föräldrar förstår att det inte är bra för Malmös utveckling, om segregationen fortsätter att öka. Det är så att allting hänger ihop i ett samhälle.

Annons

Om inte skolan fungerar på ett bra sätt, då visar det säg ute i samhället att där också blir problem. Ta till exempel alla bilbränder som sker i Malmö. Säkerligen killar som gör detta efter att de har haft en stökig skolgång. Det börjar med småbrott, som för en del blir allt grövre.

Malmö måste bli attraktivare för att få till en större inflyttning av familjer med en egen ordnad försörjning och arbete. Nyanlända och andra invandrarfamiljer ska söka sig till andra kommuner, för att ha en större möjlighet att kunna komma in i det svenska samhället. Inte minst för deras barns skolgång!

Jörgen Ekdahl

Läs mer:

Insändare Nej – jag har inte förståelse för att skolan är dålig

Toppolitikern om skolbesparingar: ”På totalen är det ingen neddragning på skolorna”

Så här skriver du en insändare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan