Annons

Annons

Annons

Lund

Ny rymning från Råbyhemmet i Lund

Ett barn har rymt från ett Sis-hem i Råby utanför Lund, rapporterar Expressen.

Få detaljer är kända om rymningen, men till tidningen Expressen bekräftar Stefan Hell Fröding, pressekreterare vid Sis, att en ungdom avvikit.

– Vi kan bekräfta att vi begärt handräckning av polis med anledning av avvikning från Sis.

Pojken är efterlyst.

Annons

På Sis ungdomshem Råby finns platser för både pojkar och flickor. Man bedriver sluten ungdomsvård, men också akutvård och utredningsinsatser.

Annons

Flera rymningar har skett från Råby de senaste åren. Den mest uppmärksammade skedde hösten 2020, då två unga män, dömda för mord respektive mordförsök, fritogs.

I mars kritiserades Råby av Ivo, inspektionen för vård och omsorg, på flera punkter.

Vid en inspektion i höstas hade Ivo noterat flera brister på Råby ungdomshem. De unga intagna bemöts inte alltid på rätt sätt av personalen och bemanningen är inte anpassad, lydde en del av kritiken.

Enligt Ivo är det särskilt allvarligt att det saknas personal på LSU-avdelningen för flickor, där det utförs ungdomsvård. På sådana avdelningar ska unga vårdas i enskildhet med ständig tillgång till personal. Bemanningskraven måste uppfyllas om vården ska vara trygg och riktig, enligt Ivo.

Bemanningssituationen leder bland annat till att flickor lämnas obevakade, när personalen behövdes hos pojkar som bråkade och provocerade, enligt rapporten.

Annons

Annons

– Vi har en utmaning i att bemanna. I den mån personal befinner sig inom samma byggnad, och beroende på både antal och tyngd hos målgruppen, kan man behöva koncentrera personal då och då till den stora avdelningen där det är många pojkar, sade Maria Hulthén, institutionschef på Sis ungdomshem Råby, till Sydsvenskan i mars.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan