Det är hög tid att regeringen inför ett snabbspår för ukrainska flyktingar som Danmark har gjort.
Som liberala politiker i Malmö Lund-regionen vet vi att landets städer och kommuner hade kunnat hjälpa fler ukrainska flyktingar att jobba och etablera sig om regeringen underlättade deras integration.
Kikar vi över Öresund, det vill säga mot Danmark, ser vi att de ukrainare som kommit dit fått jobb i mångdubbelt större utsträckning än i Sverige. Det kan bland annat förklaras med det snabbspår som införts i Danmark.
Redan förra året antogs i Danmark en lag som tillägg till det massflyktsdirektiv som nu gäller inom EU. Det innebär till exempel att ukrainska flyktingar får ett personnummer, något som gör det lättare att få stöd av myndigheter för att etablera sig.
Annons
Annons
Sverige har gjort en del för att främja integration och sysselsättning, men det går för långsamt.
Det var bra att integrations- och arbetsmarknadsministern Johan Pehrson (L) tillsammans med utbildningsministern Mats Persson (L) presenterade en möjlighet för ukrainare att läsa SFI och lära sig svenska, något som nu införs i både Malmö och Lund. Som liberaler vet vi hur viktigt språket är för att känna sig fri att uttrycka sig och komma in i samhällsgemenskapen.
Men det räcker inte med att kunna svenska. Det krävs möjlighet att bli en del av samhället.
Eftersom ukrainska flyktingar i Sverige ännu bara får ett samordningsnummer istället för personnummer är det till exempel betydligt svårare att kunna öppna ett bankkonto, något som är grundläggande för att kunna få lön för sitt arbete. Den låga ersättning som idag utgår till de ukrainare som kommit till Sverige genom massflyktsdirektivet räknas också av vid till exempel en timanställning, som för många kan vara en snabb väg in på arbetsmarknaden. Även här finns skäl att tänka om så att det ska löna sig att arbeta vid timanställningar.
Från regeringens håll har migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) hänvisat till att nya regler för samordningsnummer ska börja gälla i september. Men det hjälper inte ukrainare idag.
Annons
Kan Danmark införa ett snabbspår bör rimligen den svenska regeringen kunna göra detsamma.
Annons
Det finns många som är beredda att hjälpa ukrainare att få jobb i Sverige. Myndigheter, den ideella sektorn och näringslivet kan göra mer om de bara får möjlighet till det.
Vi liberaler bryr oss inte om varifrån människor kommer, utan vart de är på väg. För att komma in i det svenska samhället, ha en egen försörjning och tro på framtiden i Sverige är integration nyckeln. Det borde det svenska samhället ha lärt sig för länge sedan, inte minst med tanke på den misslyckade integration som skett i vårt land under många års tid.
En av Liberalernas deviser i valrörelsen var ”För ett mindre efterklokt Sverige”. Nu måste regeringen agera för att det inte ska bli fallet för de ukrainska flyktingarna och deras möjlighet att integreras.
SKRIBENTERNA
Roko Kursar (L), kommunstyrelsens vice ordförande i Malmö
Mia Honeth (L), kommunstyrelsens andre vice ordförande i Lund
Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.