Annons

Annons

Annons

Miljö och klimat

Insändare
Vi är mammor och gör vad vi kan för en stabil planet

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Jag är mamma till två barn. Jag älskar dem så otroligt mycket, och jag älskar hela vår planet med allt liv den har.

Sara Nilsson Lööv som startat rebellmammorna, arkivbild från 2021.

Bild: Hussein El-alawi

När jag, för sex år sedan, förstod klimatkrisens allvar och brådska - och att våra politiker inte är på väg att lösa krisen - skakades hela min världsbild om. Plötsligt förstod jag att den framtid jag föreställt mig för mina barn var hotad.

Annons

Först var jag handlingsförlamad. Hur skulle jag kunna göra någon skillnad?

För mig, som psykolog, blev det naturligt att läsa på kring hur människor reagerar på klimatkrisen och hur snabb samhällsförändring kan skapas. Jag började jobba deltid för att få tid att bygga upp min egen kunskap, sprida den vidare – och tillämpa den.

Annons

Det har varit en svindlande upplevelse att ha fått vara med och starta Rebellmammorna i Sverige, och se oss växa från tjugo mammor i en koloniträdgård här i Malmö förra sommaren till en rörelse med lokalgrupper i 16 olika städer. Vi är mammor, mor- och farmödrar, mostrar och fastrar och allierade som bestämt oss för att tillsammans göra allt vi kan för att säkerställa en fortsatt stabil och säker planet.

Idag lördag krokar vi arm med mammor över hela världen i gemensamma manifestationer - där vi försöker hjälpa varandra och andra att ta till sig klimatkrisens innebörder OCH finna kraften att svara an med handling.

Att se hur mamma efter mamma ansluter, och se den kreativitet och handlingskraft de kommer med, ger mig en sån energi och tillförsikt om att förändring är möjlig. Frågan är bara om vi hinner i tid?

Läget är akut och vi som mänsklighet svarar ännu inte an med full kraft på det.

Tänk den dagen när vi gör det, när vi ser människor i massiv skala över hela jorden tillsammans resa sig och visa att vi är redo för, och kräver, den förändring som kan säkerställa en stabil framtid till våra barn och livet såsom vi känner det här på vår planet? Vad mäktigt det kommer att vara. Och vilka förändringar vi tillsammans kommer att kunna genomföra.

Annons

Med kärleken till våra barn som drivkraft vet jag att vi har den förmågan. Välkommen du också.

I Skåne manifesterar vi i Malmö, Simrishamn och Kristianstad.

Sara Nilsson Lööv, Rebellmammorna

Så här skriver du en insändare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan