Hur ser Malmös politiker på Riseberga och näringslivet? Vi följer rapporteringen om hur Malmö stad hanterar ärendet med rivningen av Vårberga förskola i Riseberga, med stort intresse.

Riseberga, drönarbild, 2019.
Bild: Hussein El-alawi
Annons
I översiktsplanen står Riseberga som ”blandad stadsbebyggelse”. Beskrivning av blandad stadsbebyggelse säger att handel, förskolor och arbetsplatser ska tillföras området om de saknas.
Annons
Och de saknas snart helt i Riseberga. På senare år har vårt centrum med bland annat affär, pizzeria och frisör ersatts av ett korttidsboende. Blomsterhandeln med växthus har lagts ner och rivits och två kommunala förskolor har lagts ned.
Nu ser det även ut som den sista förskolan kommer att stängas och rivas. Det är inte så mycket ”blandad stadsbebyggelse” kvar. Riseberga har blivit enbart ett villaområde med några LSS-boenden och en skola. Områdets karaktär med levande gator där människor rör sig till och från verksamheter är borta och det finns snart inte längre lokaler kvar för ändamålet.
”Det ska vara attraktivt och enkelt att starta, utveckla och driva företag i Malmö.” Så inleds stadens Näringslivsprogram. Där står även ”Att skapa goda förutsättningar handlar bland annat om att tillgången till mark och lokaler och bostäder ska fungera väl, att kommunens tillståndsgivning/hantering av bygglov och planärenden är effektiv.”
Anser Malmös politiska styre att hanteringen av förskolan rimmar med Näringslivsprogrammet? Vad signalerar rivningen till Malmös företagare?
Sedan 2013 har Malmö tappat 100 placeringar i Svenskt Näringslivs ranking av näringslivsklimatet i landets 290 kommuner. Från plats 74 till 174.
Vårberga förskola är ett starkt exempel och vi lider med barnen som drabbas, med Risebergaborna som ser området tömmas på verksamheter och med Malmös företagare.
Annons
Annons
För ett levande Riseberga:
Emelie Holmgren, Kassör Riseberga Villaförening
Karoline Phelan, Ledamot Riseberga Villaförening